Asfaltsdjungelns Indianer

50 för Hollywood | oktober 26, 2007

stadsjeepspysning2
I några av de värsta bränderna i Kaliforniens historia har till och med Hollywoods filmstjärnor hotats av uppvärmningens lågor. Sambandet mellan skogsbränderna på den amerikanska västkusten och klimatförändringarna är inte 100-procentiga, men tillräckligt tydliga för att vi ska tycka att det är lite ironiskt att överklassen på Östermalm i Stockholm får överklassen i Hollywood att bli evakuerad.

Gårdagsnatten pysningar av 50 stadsjeepar på Östermalm tillägnas därför de hundratusentals människor som tvingats flytta för att undkomma elden – inklusive Hollywoods filmstjärnor.

In English:

In the worst wildfires in the history of California, even the stars of Hollywood have been threatened by the burning flames of global warming. The level of causality between global warming and fires in California may not be 100 percent, but surely large enough to make it ironic that the upper class of Östermalm in Stockholm forces the upper class of Hollywood to evacuate their homes. Therefore, yesterday’s deflation of 50 SUVs on Östermalm is dedicated to the hundreds of thousands who had to fled the fire – including the stars of Hollywood.


Publicerat i Pysningar, Stockholm

56 kommentarer »

 1. Vilka hjältar…
  Fjant…

  Kommentar av Johan — oktober 26, 2007 @ 1:15 e m

 2. SKITBRA! Fortsätt!

  Kommentar av Sympindianen — oktober 26, 2007 @ 1:35 e m

 3. Fick min bil pyst i natt. Detta trots att min modell är mer miljövändlig än de flesta vanliga bilar. Jag har en mindre dieselmotor med partikelfilter – som drar betydligt mindre än många combi-bilar. Har även köpt utsläppsrättigheter – vilket gör att jag kör klimat-neutralt. Det enda ni idetta fall bidrog med var att öka på utsläppen genom att en servicebil åkte en extra sträcka för att fylla mina däck med luft. Kostnaden stod alla vi skattebetalare för. Och gjorde mig förbannad. Finns inte en chans i världen att detta skulle få mig byta bil. Hur tänker ni egentligen?

  Eftersom jag har stor familj med tre barn så är det mer effektivt ur ett miljöhänseende att ha en stor men snål bil. Snarare än att ha två mindre bilar som släpper ut lika mycket per bil.
  Jag åker inte kommunalt alls – men betalar gärna skatten. Hela familjer går mycket – men vi behöver transportera alla varje helg.

  Så – ägna all er tid och vettigare saker. Ni kan säkert göra bra mer nytta på annat håll. Pysa bilar på nätterna. Moget.

  Kommentar av Jeep ägare — oktober 26, 2007 @ 1:57 e m

 4. Hurra!!! Tänkte faktiskt att det var ett svinbra läge för en pysning såhär efter Kaliforniens bränder! Jag tycker vi ska fortsätta att försöka vara aktiva varje gång det händer såna här saker för att påminna folk om riskerna de tar när de skiter i miljön och oss andra.

  SUVeränt bra Stockholm!!

  Kommentar av Hummerjägaren — oktober 26, 2007 @ 2:26 e m

 5. Ur juridisk synvinkel är de här pysningar mycket intressanta. Är det ett brott? Troligtvis inte för bensin, batterivatten, spolarvätska, olja o dyl kostar till skillnad från luft som är gratis på tankställen. Däremot är SUV-ägarna/förarna som gör skyldiga till hot och i värsta fall mordhot definitivt ett brott. Och internet är inte en fredad zon. Mordhot kan leda till 2 års fängelse och planering av mord kan ge från 4 års fängelse. Förtal och smutskastning av indianernas kan klassas som hets mot folkgrupp. Jag vill ur juridisk synvinkel också påpeka att det är varje bilägares ansvar att fordonet är i körbart skick – bromsar, belysning, styranordning, pumpade däck är viktiga för att fordonet skall få föras fram i trafik. Skadade fälgar för att man är så korkad att man ger sig ut i trafiken utan luft i däcken, är helt bilägarens ansvar och eventuella olyckor till följd av detta är också bilägarens ansvar. Detta är ingen vandalisering eftersom de skadade fälgarna förorsakats av bilens framfart och inte av att indianerna som pyst ringarna. Luften kan ju också försvinna av sig själv av en pyspunka förorskad av en skruv eller dyligt vasst föremål, det är samma sak där – bilförarens ansvar. Hälsningar Jurist von Birkenstock

  Kommentar av Jur von Birkenstock — oktober 27, 2007 @ 3:09 e m

 6. Jurist? Haha, du var rolig…
  Egenmäktigt förfarande och skadegörelse är brottsrubriceringen när man pysslar med er lilla hobby.

  Kommentar av Cowboy — oktober 27, 2007 @ 6:42 e m

 7. VARNING! EN AV FACEBOOK GRUPPERNA HAR BLIVIT HACKADE AV SABOTÖRER! DEN ENDA GRUPPEN SOM ÄR EN RIKTIGT SUPPORTERGRUPP ÄR DEN SOM HETER SUPPORTERKLUBBEN. SE TILL ATT FÅ BORT FJORTISARNA FRÅN ADMIN PÅ DEN ANDRA GRUPPEN SÅ FORT SOM MÖJLIGT!

  Kommentar av Hummerjägaren — oktober 27, 2007 @ 7:05 e m

 8. Jeep ägare

  Att välja en tung bil för säkerheten är extremt själviskt. Visst, vi sätter alla våra nära och käras säkerhet först.
  Men det finns gränser. Att köra runt i en veritabel köttkvarn avsedd för dina medtrafikanter är INTE OK.

  Minibussar och kombisar, vad är det för fel?

  Jo, de saknar vräkigheten som alla MED pengar UTAN klass så hett eftertraktar.

  Kommentar av Otto — oktober 27, 2007 @ 7:27 e m

 9. Jur von Birkenstock svarar Cowboy: ”Egenmäktigt förfarande” kan det ingalunda vara frågan om – det är bara om någon skaffar sig kontroll över annans egendom och en pysning av annans bil är inte att skaffa sig kontroll över annans egendom. Hur många gånger har jag inte funnit min välbehövliga cykel utan luft i ringarna? Skulle jag då stämma vårdnadshavarna för att de låter sina snorungar utföra busstreck? Och busstreck är säkert förargligt men Indiandernas verksamhet är en politisk medveten klimatprotest och ännu oskyldigare än busstreck. ”Skadegörelse” kan bara anföras vid åverkan och det är omöjligt att SUV-en i själv är så klen att den skulle skadas av att stå på gatan med tomma (på luft) men oförstörda däck. Hälsningar från Jur von Birkenstock

  Kommentar av Jur von Birkenstock — oktober 28, 2007 @ 12:34 e m

 10. Jurist von Birkenstock du är ju helt fantastisk, visste inte att det fanns såna som dig. Du är en inspiration, vet du det?

  Kommentar av Hummerjägaren — oktober 28, 2007 @ 3:20 e m

 11. Jur von Birkenstock, du kanske är en ”miljöaktivist” som aldrig läst en bilmanual. Men givetvis blir däcken skadade av att sitta på bilen utan luft i sig.

  Håller ni på riktigt länge med denna skadegörelse – så kanske någon skadar sig till slut. Det är inte omöjligt! Ni rör er inom ett område ni inte känner till så väl. Ni verkar vara många unga studenter, som äter grönsaker och cycklar. Vad vet ni om bilar?!

  FAKTA: Var sjätte dödsolycka beror på däcken. Och av dessa dödsolyckor är 12% orsakade av för lågt lufttryck.

  Källa: http://www.bilsport.se/news.php?id=44432

  Jag har ingen Staadsjeep själv, utan en liten ”miljövänlig” sak. Däremot vet jag hur sjukt drygt det är när folk inte kan skilja på mitt och ditt. Speciellt när det handlar om att utsättas för potentiell livsfara!

  Har ni förresten ”pyst” någon politikers däck?

  Kommentar av Opartisk — oktober 28, 2007 @ 3:28 e m

 12. Visst är det egenmäktigt förfarande. Du hindrar ägaren att använda sitt fordon.
  Skadegörelse är det också, presis på samma sätt som att du hade skurit sönder däcken, korden är inte gjord för att bilens tyngd ska pressa fälgen mot det tomma däcket, vilket innebär att det blir till att köpa 4 nya däck efter ”busstrecken”.

  Var det något mer den självutnämnde juristen ville förmedla???

  Kommentar av Johan — oktober 28, 2007 @ 6:38 e m

 13. Som tidigare påpekat, däck är gjorda för att vara fyllda med luft och utan den luften skadar fälgkanterna korden i däcket. Brustna kord leder förr eller senare till plötslig punktering, som regel inte en explosion men resultatet blir detsamma om bilen vid tillfället framförs.

  Till vår lilla hobbyjurist, om jag tar mig friheten att skruva sönder din cykel in i minsta beståndsdel och lägga alltsammans i en stor sopsäck, har jag då begått ett brott?? Jag har inte tagit något och det enda som återstår för dig är att lägga ner 3 timmar på att montera ihop cykeln igen, förutsatt att du har de verktyg som krävs. Jag måste nog utrusta mig med en stor hög sopsäckar och ge mig ut på stan någon kväll, dels tycker jag väldigt mycket om att skruva isär saker, dels är jag irriterad på cyklister som alltid plingar på mig och min dotter där vi fredligt går fram och sist men inte minst; eftersom det enligt hobbyjurist von B knappast kan vara kriminellt så kan ju ingen hindra mig heller!

  Kommentar av Xolotl — oktober 29, 2007 @ 10:03 f m

 14. Du Johan.

  Vad du menar är alltså att hela industrin med att laga punkteringar är en bluff?
  Att laga ett däck som har varit platt är ju, enligt din teori, meningslöst.

  Kan även berätta att Belgiens justitieminister har förklarat att ”Flagadas”, som den belgiska motsvarigheten till indinerna heter, inte gör något som bryter mot belgisk lag.

  Kommentar av Von Knödeln — oktober 29, 2007 @ 1:05 e m

 15. Von Knödeln:
  Vet inte var du får det ifrån då belgisk polis redan för över två år sedan blev uppmärksammade på problemet med Les Flagadas. I Belgien riskerar man nu upp till tre års fängelse i värsta fall och EUR 500 i böter i bästa fall för det ni håller på med.

  Länka gärna till din källa om det finns någon.

  Kommentar av Xolotl — oktober 29, 2007 @ 3:56 e m

 16. Låt mig gissa, en ”indian” gäsp..bara att kalla sig detta är urfånigt..är ca 20-25 år, oftast tjej, diggar greenpeace, vegan (eldar gärna upp djurtransporter), sätter sig gärna mitt i gatan för en bilfri innerstad, släpper ut minkar, demonstrerar utanför kärnkraftsverken mm mm..suck…hoppas ni blir tagna på bar gärning när ni ”pyser”, verkligen moget!

  Kommentar av Efram — oktober 29, 2007 @ 8:05 e m

 17. Jur von Birkenstock svarar Xolotl:

  Om du och din dotter går på stan och cyklister plingar på er förstår du då inte att det är ett freds- och kärlekshälsning dessa cyklister bjuder er på? Men det fortsätter vi cyklister att bjuda på, även om det finns stingsliga som X. Men om en SUV-förare tutar och för fram sitt vidunder är det ett hot mot mänskilig civilisation. Förstår du inte heller att pysningar är till för att tillfälligt befria SUV-ägaren/föraren från att belasta miljön? Men du X, du saknar ju proportioner, för att du är irriterad över några fredliga cykelringklockor kan du alltså ägna timmar åt demontera våra miljövänliga cyklar. Och om du nu är så irriterad av cykelklingande, demontera då bara cykelringklockan, men stjäl den inte för då anmäler jag dig för stöld.

  Till Hummerjägaren: Jag tackar och bockar ödmjukt för förtroendet, du behövs för att rädda världen från för mycket CO2-utsläpp.

  Kommentar av Jur von Birkenstock — oktober 30, 2007 @ 12:49 f m

 18. Om ett däck luftas så pressar bilens vikt ner fälgkanten i corden det blir även små sprickor i däcksidorna. Detta är skadegörelse, ett däck i den här storleken kostar lätt 2500 kr/st men även livsfarligt eftersom däcket kan fallera under färd och föraren kan tappa kontrollen över fordonet och avlida i en olycka tillsammans med passagerare och eventuellt andra bilister.

  Angående kommentaren om att laga punkteringar, ofta så byter man däcket efter en punktering, ägaren sätter på reservhjulet om det finns och en däckfirma byter det punkterade däcket eller så ringer man bärgningsbilen.

  Till sist skogsbränderna i Kalifornien är inte orsakade av några CO2 utsläpp och definitivt inte av det lilla antal SUV:ar som rullar i Sverige.
  Skogsbränder är en del av ekosystemet och har alltid funnits men vi människor har varit tvungna att begränsa dem för att skydda männisor och fastigheter.
  Dessutom så har pyromaner i Kalifornien passat på att tända eld på hus i kaoset.

  Kommentar av Kalle kula — oktober 30, 2007 @ 12:33 e m

 19. Vad är det för snack om plingande kontra tutande? Precis samma sak att plinga med cykeln som att tuta med bilen. Herr Juristen kanske skulle kunna utveckla detdär lite.

  Pysningar är som det tidigare sagts brottsligt vad man än anser att syftet må vara. Och hur man kan kalla sig jurist utan att ha minsta aning om vad man pratar om när det gäller juridik blir jag inte klok på. Dessutom har jag svårt att se någon effekt av ”indianernas” något barnsliga beteende förutom att reta upp människor. Möjligtvis är det precis vad det handlar om, men man skyller lite på miljöhotet för att få med sig lättlurade fjortisar som inte har mer vett än så..

  Kommentar av Lakrits — oktober 30, 2007 @ 1:00 e m

 20. Är det däcken som släpper ut avgaser? Ska man se det krasst enligt vår självutnämnde jurist så anser jag att ni kan sabotera bilarna genom att skruva loss motorn istället för att förstöra däcken.

  Kommentar av Lakrits — oktober 30, 2007 @ 1:04 e m

 21. Bra jobbat indianer!

  Kommentar av Dante — oktober 30, 2007 @ 2:37 e m

 22. von B:
  Jag är inte direkt intresserad av vad cyklisterna har för budskap att meddela utan ville snarast belysa det absurda i ditt resonemang ”så länge inget stjäls är det inget brott”. Följdfrågan till dig är varför även du blandar in miljön i en klasskamp??

  Dagens lästips till vilsekomna indianer:
  BrB 8 kap 8§
  BrB 3 kap 9§
  BrB 12 kap 1-2§
  När ni ändå håller på att läsa så kanske vägtrafikkungörelsen kan vara en bra idé…

  Kommentar av Xolotl — oktober 30, 2007 @ 3:06 e m

 23. Efram :
  Låt mej gissa, en SUV-ägare, är ca 30-45 år ,oftast man, väldigt fördomsfull, diggar sin Jeep, väldigt egoistisk, har ett dåligt självförtroende, köttätare, förbrukar bensin i onödan, håller sig gärna mitt i gatan och påverkar innerstadstrafiken negativt, släpper ut avgaser, demonstrerar sitt ego, kan inte känna för sina medmänniskor/trafikanter, är totalt okänslig för miljön, verkligen ansvarsfulla och mogna människor.
  Ja tänk vad fördomar det finns……..
  Detta skrivet av ”indiansympatisör”,man, 42 år, höginkomsttagare, arbetar på IT-företag, bilägare, ej vegan, har ej demonstrerat
  bynke

  Kommentar av bynke — oktober 30, 2007 @ 10:00 e m

 24. von Birkenstock svarar Lakrits:

  En viss Xolotl påstår att han (jag förmodar att X är en man, jag har högre tankar om kvinnor) är så irriterad av cykelklingande att han gladeligen skulle kunna ägna tre timmar åt att demontera cyklar som hämnd. Men jag misstänker att X inte vill hämnas på oss cyklister (vi är ju peace-and-love-människor) utan vill hämnas för att undertecknad är hängiven cyklist och förklarat för X det oskyldiga i att pysa SUV-ar).

  Svar till Xototl:

  Miljökampen är en del av klasskampen. Jag vill inte hävda att SUV-ägare är någon speciell klass, utan huvudsakligen män som bittert ångrar sitt SUV-köp, men vill bevara någon form av stolthet och kan inte erkänna sitt felköp med sin bensinslukande monsterbil. Jeep är ett terränggående fordon som uppfanns i USA och hade ursprungligen en miltär betydelse. Jeep är fonetiskt för GP = General Purpose. Precis som Esselte (kontorsvaror) står för Sveriges Litografiska Tryckerier. Det säger sig själv att terränggående fordon är onödiga i innerstan. Visste du att Sveriges tätaste SUV-bilpark per capita förresten fanns i Kalix? Jag skämtade bara, den finns faktiskt på Östermalm (Stockholm), säkert har Östermalm också Sveriges sämsta vägar.

  Kommentar av Jur von Birkenstock — oktober 31, 2007 @ 4:51 f m

 25. bynke.

  Skojar du? Det var det mest fördomsfulla inlägget jag sett i den här debatten…

  Kommentar av Lakrits — oktober 31, 2007 @ 7:37 f m

 26. Ni silar mygg men sväljer elefanter…

  Citerar källa: Stern Review från Englands ”Government Econoomics Service”

  Globalt står hela transportsektorn (bilism, lastbilar, flyg och sjörfart) för 14% av CO2-utsläppen

  Om alla SUV:ar i UK byttes mot Toyota Prius skulle utsläppen av CO2 i UK minska med 0.3%
  Om alla bilar i UK (30 milj) byttes ut mot RangeRover V8 skulle CO2 öka 10% i UK

  Globalt är kolkraft och naturgasfröbränning STÖRSTA utsläppare av CO2 (24%) Kina och Indien enbart planerar för nästan 800 nya kolkraftverk under de kommande 8 åren.

  3 kolkraftverk släpper ut lika mycket C02 som hela Sveriges bilpark på ett år.

  Sug på den!

  Kommentar av Joakim — oktober 31, 2007 @ 10:23 f m

 27. von Birkenstock bemöter Joakim:

  Det är symboliskt tolkande en viktig markering att få ett totalförbud för innehav av stadsjeepar för privatpersoner. Myndigheterna behöver lobbygrupper som förklarar detta med fredliga direktaktioner av typen Asfaltsdjungelns Indianer. Miljöhälsning JvB

  Kommentar av Jur von Birkenstock — oktober 31, 2007 @ 3:05 e m

 28. Rättelse av von Birkenstock:

  Det är självklart politikerna som behöver lobbygrupperna. Så att myndigheterna kan verkställa den kommande lagstiftning som innebär totalförbud för innehav av SUV-ar för privatpersoner. Ber om ursäkt för felskrivning i inlägg ovan. /JvB

  Kommentar av Jur von Birkenstock — oktober 31, 2007 @ 3:10 e m

 29. Till Lakrits :
  Mitt inlägg var en travesti på ett tidigare inlägg av ”Efram”, läs det och du kanske förstår ….

  bynke

  Kommentar av bynke — oktober 31, 2007 @ 8:39 e m

 30. Svar till Joakim.

  En pojke och hans pappa gick på en strand fyll med snäckor. Plötsligt började pojken bära ut snäcka efter snäcka till havet. Vad gör du?
  frågade pappan
  – jag räddar dom svarade pojken.
  – men kom nu det är allt för många för många snäckor så det gör ingen skillnad
  – för den här snackan gör det skillnad svarade pojken och la ut ännu en.

  Sensmoralen är att man alltid kan göra något.

  Tar man bort SUV:arna gör det kanske ingen stor skillnad men det hjälper iallafall lite jämfört med att inte göra något åt det alls.

  Kommentar av SUV? nej tack — oktober 31, 2007 @ 10:01 e m

 31. ”Ni silar mygg men sväljer elefanter”???

  Så bara för att stadsjeepar släpper ut mycket mindre än kolkraftverk globalt behöver man inte bry sig om stadsjeepar??
  Det är som att säga att eftersom människor blir dödade varje dag i irak är det ointressant att klara upp ”mindre” brott som rån och våldtäkter på hemmaplan.

  Så kolkraften håller inte som argument mot Indianernas aktioner.

  Kommentar av Otto — november 1, 2007 @ 2:26 f m

 32. Och vilket lagrum hade herr låtsasjuristen tänkt att man skulle använda sig av då?

  Du är ju mer än lovligt dum om du tror att det någonsin kommer bli illegalt för privatpersoner att äga en suv bara för att en grupp idioter springer runt och saboterar bilar.. Smart Einstein…

  Kommentar av Lakrits — november 1, 2007 @ 7:30 f m

 33. Jur v B:
  Era aktioner vare sig är eller kommer bli oskyldiga, egenmäktigt förfarande är alltjämt ett brott. Jag är mycket riktigt en man men för sakens skull kan jag väl påpeka att jag inte är ägare till en SUV. Fartens tjusning gör att en SUV inte riktigt vore rätt val av fordon för mig, för små motorer i förhållande till vikten.

  Var din utläggning om GP och Esselte kom ifrån vet nog enbart gudarna, känner du att det tillförde mycket till diskussionen? Förmodligen var det totala nyheter för de flesta gröngölingar på detta forum och det är ju kul att de får lära sig något. General Purpose stämmer nog in än bättre på dagens bilar dock, ingen annan bil är eller har varit så adaptiv som en modern SUV. Har för övrigt (hitintills) inte träffat på en enda SUV-ägare som ångrar sitt val av fordon, vore ju roligt om du kunde delge mig de skäl som gör att de bittert ångrar sina köp.

  Hur du (ni?) på fullaste allvar kan tro att det någonsin skulle lagstiftas mot SUVar är rent skrattretande. Det enda som kommer ändras de kommande åren är en övergång till förnyelsebara drivmedel, bilarna i sin nuvarande form (inklusive SUVar) kommer både ni och era barn få leva med. Efterfrågan styr tillgången och hur irriterande ni än är så efterfrågar svenskar fortfarande SUVar i allra högsta grad. Det enda era busstreck kommer leda till är förhöjda försäkringspremier som i sin tur leder till att låg-/medelinkomsttagare inte kommer kunna behålla sin SUV, er klasskamp leder mao till utökade klassklyftor där enbart de med mycket pengar kan skaffa den bil de vill ha, istället för den bil ni helst ser att de har.

  Vidare har jag svårt att se hur ni i ena stunden ”förklarar krig” för att i nästa hänvisa till ”fredliga direktaktioner”, beror det på att ni i likhet med era källor går ut med rena och skära lögner (fredlig) för att vid få väl valda tillfällen plocka fram sanningen (klasskamp/krig)? Bestäm er för vad som står på agendan så att gemena man kan ta ställning till hur ni bör bemötas.

  Kommentar av Xolotl — november 1, 2007 @ 11:01 f m

 34. Von birkenstock.

  En sådan lagstiftning kommer ALDRIG att komma.
  Det är jag HELT säker på.

  Mvh. joakim

  Kommentar av Joakim — november 1, 2007 @ 11:04 f m

 35. Är SUVar som står parkerade i vasastan eller östermalm mer miljöovänliga än dylika som är parkerade annorstädes???

  Kommentar av Lakrits — november 1, 2007 @ 2:18 e m

 36. von Birkenstock besvarar Xototl & Joakim:

  Totalförbud mot innehav av SUV-ar för privatpersoner är inte alls så långt borta som ni tror. Se kommande inlägg och förbud i Japan av Hummrar. En annan utväg är att alla SUV-ar tvångsmässigt måste byggas om till ”fixed gear” (en växel fram och bak) och högst får framföras i 30 km/h – jämför med EPA-traktorer. Detta kommer totalt att göra attraktionskraften försvinner för dessa monsterbilar. Och du Xolotl, miljökampen är inte slutförd när totalförbudet mot SUV-ar införts. Nästa steg blir nya åtgärder mot snabba bilar (som du verkar gilla) och all ”organiserad miljöförstöring” (citerat av den förträfflige Täppas) – alltså all form av motor”sport” kommer förmodligen att totalförbjudas.

  Kommentar av Jur von Birkenstock — november 1, 2007 @ 2:49 e m

 37. Ha ha ha, ja fy faan… Jag har gått runt och varit på allmänt dåligt humör några dagar (höst & mörkt, usch) men dina inlägg leder omedelbart till ett stort leende på mina läppar. Du har månne ingen egen blogg eller dylikt så man får ta del av dina funderingar lite mer frekvent??
  Har du _några_som_helst_ belägg för de fantasier du framlägger? Att ens dra upp Japan…. Med hänsyn tagen till att merparten av Japan inte ens är beboeligt pga terrängen så är Japan det utan konkurrens mest tätbefolkade landet i världen, hur kan du dra någon som helst pararell med Sverige???

  Nej du min kära hobbyjur von B, att motorsporten ska dö ut eller att vissa biltyper lagstiftas bort är inget jag känner någon oro över av den enkla anledningen att det är en komplett omöjlighet. Sjävklart finns det några som har den åsikten men till glädje för resten av landets innevånare så är ni försvinnande få.

  Som jag tidigare påpekat så kommer dock andra drivmedel att ta över efter de petroleumbaserade av den enkla anledningen att det inte finns några andra alternativ. Då är det inte miljöaspekten jag syftar på utan på det faktum att råoljan kommer vara slut om inte alltför många år.

  Eftersom du har en förkärlek för att förklara högst irrelevanta detaljer så känner jag för att göra detsamma. En Epatraktor är en fordonstyp som får ha hur många växlar som helst och får framföras i den hastighet som råder (vissa tekniska hinder föreligger dock), dock måste bakaxeln vara stumt monterad (utan stötdämpning). Någon 30 begränsning existerar mao inte utan du har förväxlat det hela med A-traktorer. Epatraktorer kan för övrigt inte nyregistreras och har så ej kunnat sedan 1975.

  Kommentar av Xolotl — november 1, 2007 @ 3:52 e m

 38. Jag är lite osäker på huruvida Birkenstocks uppgifter om förbud i Japan stämmer. Sist jag var i Japan fanns helt klart inget förbud mot suvar eller hummer, och det var för 3 veckor sedan så jag tror jag är ganska uppdaterad.

  Utöver det så har jag svårt att se vad syftet med hans inlägg är då det rör sig om utopiska funderingar och inte något som kan komma att hända överhuvudtaget. Stödet för den verksamhet ni bedriver verkar ytterst lågt hos de etablerade miljöorganisationerna. Och jag kan bara se ett enda syfte med det ni håller på med, och det är att förstöra för andra medmänniskor.

  Kommentar av Fredrik Johnsson — november 1, 2007 @ 5:22 e m

 39. Många gråter om att ”folk kan skadas” iom dessa aktiviteter. Vad dom skiter i är att folk redan skadas av miljöförstöringen. Bland annat så lider jag som har astma av trafik inne i stan.

  Kommentar av Adam — november 2, 2007 @ 12:54 f m

 40. Svar till Xototl av JvB:

  Jag bemöter dig vidare på ”9 i Vasastan” där jag också utvecklar TOTALFÖRBUD av SUV-ar och strypning av motorerna på SUV-ar. Jag finner din argumentation ytterst reaktionär men vi lever i ett fritt samhälle där du givetvis får uttrycka dig!

  Kommentar av Jur von Birkenstock — november 2, 2007 @ 6:01 f m

 41. Till Xotol :

  Jag tror visst att det kan komma att lagstiftas om begränsningar för SUVar i städer. Sådana diskussioner har förekommit både i London och Paris,men det är dock ej infört. Det har funnits och finns olika typer av begränsning av biltrafik. I en del städer får man köra bil bara vissa dagar beroende på bilnumret man har. I Sverige har det varit förbud mot lasbilstrafik vissa helger. Så det är en helt realistisk tanke att det mycket väl kan bli inskränkningar mot just SUVar. Så man skall nog akta sig för att vara alltför tvärsäker
  bynke

  Kommentar av bynke — november 3, 2007 @ 12:27 f m

 42. bynke:
  Jag kan mycket riktigt inte svära på att ett ”stadsförbud” (eller datumkörning för den delen) inte blir aktuellt i sverige men påhitten som kommer från din kära kollega Jur von B är så sjukt fabricerade att man inte kan annat än att skratta/gråta/reagera. Ett dylikt förbud ligger för det första så pass långt fram i tiden att denna debatt vid den tidpunkten kommer vara utagerad, SUVar kommer leva vidare i allra högsta grad men de kommer inte drivas av petroleumbaserade drivmedel. För det andra så är SUVar inte en större miljöbov än övriga svenssonbilar, självklart finns de ”värsta” bilarna bland suvar men plockar du bort de 3-4 största modellerna så hamnar du på utsläppsnivåer fullt jämförbara med sveriges ”vanliga” bilar. Den biltyp som enligt er symboliserar vita höginkomstagare kan helt enkelt inte lagstiftas bort av den enkla anledning att de inte är värre än övriga bilar.
  Ska ni göra något riktigt konstruktivt så kan ni alltid attackera svensk bilprovning och se till att de får lägga ner, de är nämligen det enda skälet till att sverige har en av världens äldsta bilparker. Utan dem skulle gamla bilar förfalla och gemene man vara tvungen att byta bil betydligt oftare, ypperligt om man nu lever i tron att CO2 har en roll i AGW.

  Kommentar av Xolotl — november 3, 2007 @ 9:35 e m

 43. citat av Xolotl:
  Som jag tidigare påpekat så kommer dock andra drivmedel att ta över efter de petroleumbaserade av den enkla anledningen att det inte finns några andra alternativ. Då är det inte miljöaspekten jag syftar på utan på det faktum att råoljan kommer vara slut om inte alltför många år.

  vänta nu…oljan kommer ta slut så det är nog bäst vi kör me så stora bilar som möjligt som slukar lite extra mycke brännsle för då räcker nog oljan längre?
  tror inte jag äns behöver komentera logiken där.
  dom kommer drivas av förnyelsebara brännslen-
  ja de kommer dom och det är väldigt possitivt MEN dessa brännslen måste komma nånstans ifrån också! tänkt på att om sveriges bensinförbrukning skulle ersättas med t.ex. brännsle från rappsolja så skulle vi vara tvugna att slopa alla andra odlingar för att marken skulle räcka till att framställa tillräckliga mängder! detta bara ett exempel av många på att vi omöjligtvis kanfortsätta driva onödigt stora bilar – inte bara ur synvinkeln att dom kommer döda hela planeten förr eller senare!

  jeepägare:
  om du måste transportera hela familjen varje hälg är det verkligen nödvändigt att göra det i en SUV/jeep? rätta mej om jag har fel men jag har faktist alldrig sett det där extra sätet som du antyder att din jeep har jämfört med vanliga bilar? om din familj är så stor att dom inte får platts i en vanlig 5-sitsig bil hur får dom då platts i en jeep som (vanligtvis) också bara har 5 säten? Att stadsjeepar blir pysta beror på att dom är stora för storlekens skull något som jag tycker framgår nästan överallt på hela sidan!

  själv äger jag ingen bill och jag planerar inte att skaffa nån häller! om man nu är för lat för att cykla eller om avståndet dit man ska är för stort så finns det massor med kollektivtrafik och om den är för dyr – lifta!

  dagens samhäller är fan sinnessjukt! ställ er i en korsning nån gång och kolla hur många billar som kommer från samma håll och åker åt samma håll med bara 1 person i varje bil! tänk om bara någon procent eller äns promille av folket skulle börja lifta! vi snackar 1liter milen per person som liftar istället för att ta egen bil!

  och kom nu inte och säg att det är svårt att gå lift! visst det är många som kör förbi dej men jag har liftat falun-norköping och falun-sthlm flera gånger och jag brukar sällan få stå efter vägkanten i mer än ca 15min innan jag får lift!och jag liftar inte för att jag är snål eller fattig utan för att det är kul! man träffar massor av folk och det brukar alltid bli trevliga samtal hela vägen fram!

  men det är klart…vad är mänsklig kontakt jämfört med att kunna skryta med att åka runt ensam i 2 ton miljömördande köttkvarn?

  Kommentar av humandemokraten — november 8, 2007 @ 6:17 e m

 44. Humandemokraten.
  Först och främst, ett rättstavningsprogram hade varit till stor hjälp så man kan läsa dina inlägg utan att behöva gissa.

  Visst kan man lifta, men det är inget vidare tryggt sätt att transportera sig och familjen på. Och alla är inte ungdommar som inte har mer i livet att fundera på än hur man ska lyckas få ännu en dag att gå i väntan på nästa bidrag.

  Bra idé, ställ dig gärna i en korsning och räkna hur många bilar med bara en person det åker förbi. Och så tar du reda på vad som finns i bilen förutom människor, ta reda på vad slutdestinationen är, var bilen startade, vilken tid, vilket syfte bilen åker där för. Du skriver mot bättre vetande och avslöjar dig med att du aldrig ha behövt ta ansvar för annat än just dig själv. Betackar mig för liknande ”vetenskapliga” påhitt..

  Kommentar av Lakrits — november 9, 2007 @ 12:01 e m

 45. ”Bra idé, ställ dig gärna i en korsning och räkna hur många bilar med bara en person det åker förbi. Och så tar du reda på vad som finns i bilen förutom människor, ta reda på vad slutdestinationen är, var bilen startade, vilken tid, vilket syfte bilen åker där för.”

  Undersökningar visar att cirka 75 % av alla bilresor i städer är under 4 km.
  Kanske inte vore så dumt med en cykel i vissa fall. Så visst finns det en del poänger i det humandemokraten skriver, eller hur

  Kommentar av bynke — november 13, 2007 @ 6:07 e m

 46. Bäste jur. Birkenstock. Är det ok med laservapen att skaffa sig kontroll över dessa indianer. ?? Intressant fråga. men jag är däremot beredd att ta mit straff ! Vad gäller vid nödvärn,m.m. Detta skall inte passera utan vidare, ni har inte mött motstånd tidigare, men nu börjar det ROLIGa. Skall vi säga så : Låt den som har mest pengar vinna:::: Så får tiden utvisa vem som klarar sig. Fan så här roligt och inspirerad har jag inte varit sedan vi slogs med vänsteraktivister under 70 talet. Härliga tider.. >Fan man vaknar på nytt !!!!

  Kommentar av Peter — november 23, 2007 @ 11:45 e m

 47. Svar till humandemokraten:
  Efter era agerande har jag sålt min segelbåt,skaffat mig en bensintörstande båt med 7,4 liters big block. Jag kör den,betalar för vad det kostar, och ser när du gråtande ser påm på stranden. Min bensinkostnad i sommar var drygt 83.000:- Hur mycket fick inte staten in på denna skatt. Så kom inte och säg att vi inte gör rätt för oss.Ps, jag kör 1 suv+ 2 v8 båtar.Fy vilket miljösvin jag är, och jag skäms inte, för jag har råd, vilket ni stackare aldrig kommer att ha.

  Kommentar av Peter — november 23, 2007 @ 11:52 e m

 48. Till Humandemokraten.

  PS jag provade faktiskt att åka kollektivt en dag i höstas. Kan bara konstatera att det var fullsmetat med folk,trångt+ att det luktade jävligt illa där. Har jag möjlighet promenerar jag, men dessvärre bogserar jag kärror dagligen på 2-3 ton då fungerar inte kollektiv trafik för mig . eller ???

  Kommentar av Peter — november 23, 2007 @ 11:59 e m

 49. Till birkenstock.

  Kan berätta för dig att min suv är utlandsregistrerad, och i detta land kommer det inte att finnas SUV förbud- så tyvärr sug i dig: Sen garvar jag varje dag jag passerar våra biltullar, det är bara svennejävlar som betalar inte jag, min bil har utländska plåtar. P böter = Tjii inga pengar från mig. Ugh vad hemskt, men jag myser.

  Kommentar av Peter — november 24, 2007 @ 12:03 f m

 50. Att Humandemokraten.

  Ps jag äger 3 bilar+3 båtar, varav 2 bensintörstande sköna offshorebåter. Har du inte råd. Jobba mer det gör jag men har firman utomlands.

  Kommentar av Peter — november 24, 2007 @ 12:15 f m

 51. Att Bynke.
  Därför har jag tre bilar med olika slutnummer, jag kommer att köra när jag vill, och skulle det behövas så skaffar jag väl ett par bilar till.

  Kommentar av Peter — november 24, 2007 @ 12:20 f m

 52. Jag tackar er ”indianer” för att ni peppat upp mig till max. Har sålt mitt företag och gör idag ingenting förutom viss båtimport samt njuter av livet. Men det här var uppfriskande på alla sätt.man känner sig som 20 igen. Jag skall starta ett motstånd till er så vi blir jämlika. Mina män är troligtvis äldre,och elakare, vilket ni kommer att bli varse om.väl mött säger jag, och tack för att ni ”peppat” mig.

  Kommentar av Peter — november 24, 2007 @ 12:23 f m

 53. PS, lägger av för i kväll, kör ner min suv i garaget och kör ut min frus miljöbil på gatan. (det är mitt garage). Då kan hennes bil stå ute.

  Kommentar av Peter — november 24, 2007 @ 12:25 f m

 54. peter
  jag syftade kanske på de resor som INTE fraktar 3tonskärror varje dag.. i den rondellen jag går förbi kan jag ju säga att det är väldigt få fraktar saker så stora eller tunga att kolektivtrafiken inte skulle fungera.

  sen tror jag att du tog min liknelse bara en aning för bokstavligt.bynke förstod poängen lyssna på honom.

  du har förvisso rätt i att jag aldrig BEHÖVT bry mej om någon mer än mej själv. jag är bara ynkliga 18 år och varken barn eller fru att försörja med mat. jag har dessutom väldigt generösa föräldrar som gärna skulle bjuda mej på mat om jag blev hungrig nån dag när pengarna tog slut..det kanske är det som är skillnaden mellan dej och mej? jag bryr mej om folk fast jag inte måste..jag bryr mej om miljön fast jag inte måste- det är ju mina barnbarn som lider av att vi förstör miljön, inte jag. men jag bryr mej ändå. och om jag inte skulle få några barnbarn så kanske jag har gjort tillvaron lite bättre för nån annan varelse på denna jord? det sårar mej djupt att höra att det finns människor som bryr sej så lite om andra varelser att man kan köra med så stora båtar och bilar bara för att det är kul och sen skryta om det? är det så kul att förgifta fåglar och fiskar och allt som lever mellan dom? är det sån coolt? av dina komentarer som jag egentligen inte vet varför jag ens svarar på får jag kännslan av att dina bilar och båtar är lite av en statussymbol för dej? behöver inte vara så men om detta stämer – vad ska du med statussymboler till? duger du inte som du är? måste du visa dej duktig för nån? är du inte en underbar människa utan din bil? vem har lurat i dej sånna hemska lögner som att bilen gör dej till en bättre individ för samhället? att du betalar mer skatt än mej? det gör du säkert mina inkomster är inte särskillt höga och jag får dessutom studiebidrag då jag går på gymnasiet. vad har jag gjort för samhället? inte mycket antar jag.. det enda bra jag gör är väl att jag tycker det bästa färdmedlet är gång. jag handlar ekologiskt så långt det går..jag åker kolektivt om det är för långt att gå.. jag kanske inte är den bästa individen ur samhällssynpunkt. men jag är en människa, alltså duger jag. du med. du blir förvisso inte en sämre varelse av att du förstör miljön men att du är en fin varelse betyder inte att dina handligar är goda. jag har svårt att tänka mej att du skulle fortsätta leva så som du skriver att du gör om du kände dej själv lite bättre. om du hade lite kontakt med dej själv. om du bara kände dina psykologiska behov lite bättre än du verkar göra. jag tycker inte man bör göra något om man inte kan se att nått gott kommer ur det och jag kan verkligen inte se att det kommer nogåt gott ur stadsjeepar! jag ser däremot stora svarta måln av dåliga saker som kommer ut ur dom(bokstavligen). men du kanske ser att det kommer något gott ur stadsjeeparna? isåfall kanske du kan visa ett tecken på att du faktist visst bryr dej om andra och tala om för mej – vad är det för gott som kommer ur en stadsjeep? om du talar om det för mej kanske jag också kan skaffa stadsjeep och glädjas åt det som du har pekat ut för mej- om det överväger det faktum att jag sponsrar en viss växthuseffekt som hotar hela planeten till livet, förståss. om du bara kan peka ut detta goda som jag inte lyckas se så ska jag personligen betala alla däck som har bytts ut pga indianernas actioner. men än så länge ser jag att det kommer gott ur indianernas gemensama action mot SUVarna – inte ur sjävla SUVarna.

  ursäktar eventuella stavfel det är väl sånt som händer ibland när man blir upphetsad i en debatt.. tråkigt att det skulle behöva pekas ut sådär du värkar ju ha fått helhetsintrycket klart för dej ändå? men om du kände att det var krångligt så ska jag väl försöka vara lite nogrannare i fortsättningen.

  Kommentar av humandemokraten — november 26, 2007 @ 7:17 e m

 55. PS. ovanstående inlägg behöver inte läsas av de som har bedövat sitt samvete till den milda grad att dom knappt känner av att det finns alls. allt ovanstående kommer förmodligen bara värka knäppt och främmande om man inte känner sitt samvete. DS.

  pride will have its fall.

  Kommentar av humandemokraten — november 26, 2007 @ 7:25 e m

 56. Ta inte lagen i egna händer

  Kommentar av h — december 10, 2007 @ 7:35 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: