Asfaltsdjungelns Indianer

Göteborg igen, nu 50 | oktober 16, 2007

Natten till tisdag uppmärksammades de många klimatkatastrofer som ägt rum 2007 (se Arbetaren). I Örgryte, Lorensberg och Heden i Göteborg luftades 50 stadsjeepar och de försågs alla med ”din stadsjeep dödar”-brevet. En mycket lyckad kväll med några nytillkommna indianer i stammen.

In English:

On Tuseday night, the many climate disasters that have occured this year were highlighted in Gothenburg. In the areas of Örgryte, Lorensberg and Heden, 50 SUVs were deflated and equipped with a letter explaining why their jeeps are murderous machines. A message was delivered to local media, wherein the action was announced as a response to the ongoing, rapidly accelerating global climate disaster.


Publicerat i Allmänt

36 kommentarer »

 1. Räknar man med att era offer i snitt förlorar 3000 kr (för bärgning och ev. förlorad arbetsinkomst). Då har eran orgnaisation bara under nuvarande månad orsakat privatpersoner kostnader på 426,000 kr!!

  För övrigt måste bärgningsfirmorna ha goda tider. Tack vare er får de åka runt onödigt mycket i sina miljömonster. Fortsätter ni, kanske en och annan firma får köpa in ett nytt miljömonster tillochmed!

  Kommentar av Fridulf — oktober 16, 2007 @ 4:53 e m

 2. Jag läste Arbetaren och jag läste The Guardian och reportaget går ut på att oavsett orsakerna till katastroferna så behövs mer pengar till hjälp. Arbetaren hade översatt ”66 miljoner hemlösa eller på annat sätt påverkade” till bara ”66 miljoner hemlösa”, ett lite slappt sätt att vilseleda läsarna.

  Men inen av artiklarna sa något om att FN önskade hjälp med att lufta SUV:ar i Sverige?

  Kommentar av SM — oktober 16, 2007 @ 5:52 e m

 3. 1067 SUV:ar hittills! yeah!!!

  Kommentar av Hummerjägaren — oktober 16, 2007 @ 6:44 e m

 4. Fridolf ditt jävla nöt, fattar du inte att vi utför ett krig mot klimatkaoset? Ett KRIG. Då måste man börja nånstans eller hur?

  Kommentar av Hummerjägaren — oktober 16, 2007 @ 8:57 e m

 5. Dessutom…Fridulf…så är det bara för bilägaren att dra till en mack och köpa tryckluft på burk för 99:-, 4 stycken sådana så får han tillbaka luften i däcken. Ingen jävla bärgning som du föreslår. Till macken kan han antingen gå, cykla, åka buss eller miljöbil. Förhoppningsvis köper personen ingen SUV vid nästa bilaffär. Dels kommer soppan vara dyr och sen kommer straffskatterna att göra det olönt att köra/köpa SUV i framtiden. Om inte SUV:en drivs av något miljövänligt bränsle eller el dvs.

  Kommentar av Hummerjägaren — oktober 16, 2007 @ 9:29 e m

 6. Hugo Chavez: ”skatten på lyxjeepen Hummer kommer att höjas rejält”

  ”Tillgången till utländska spritsorter är inte det enda Chavez vill begränsa. Han meddelar även att skatten på lyxjeepen Hummer kommer att höjas rejält…”

  Saxat ur SvD 2007-10-16, http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_499593.svd

  Kommentar av Michael — oktober 16, 2007 @ 9:29 e m

 7. Well done. Pys på bara.

  Kommentar av mn — oktober 17, 2007 @ 9:37 f m

 8. O K U N N I G H E T E N L Y S E R !
  Varför ger Ni er på SUV-bilar med riktigt snåla,och utrustade med med partikelfilter
  diselmotorer, som drar betydligt mindre än personbilen som står intill…? Förstår Ni skillnaden eller är det bara som jag misstänker en allmän fientlighet till samhället och skattebetalande invånare i synnerhet.
  Vad är det Ni springer efter nästa gång…?
  Dessutom anonymt fega, vad är det Ni döljer om Er själva om Ni har så ädla syften…?

  Kommentar av Carl-Erik — oktober 17, 2007 @ 11:37 f m

 9. Till Hummerjägaren

  Du skriver: ”Fridolf ditt jävla nöt, fattar du inte att vi utför ett krig mot klimatkaoset? Ett KRIG. Då måste man börja nånstans eller hur?”

  Hummerjägaren ditt jävla nöt, fattar du inte att indianerna utför ett krig mot kapitalismen? Ett KRIG. Då måste man börja någonstans eller hur?

  Om det vore ett krig mot miljökaoset skulle man naturligtvis börja där det gör mest nytta, d.v.s mot alla gamla, onödiga bilar. Eftersom det inte är ett krig mot miljön utan mot kapitalismen börjar man där man antar att rika drabbas.

  Kommentar av Karl — oktober 17, 2007 @ 12:24 e m

 10. Till hummerjägaren, miljövänligt bränsle eller el, som om ni kan skilja på vilket drivmedel olika suv:ar går på.
  Och tror du att all el är miljövänlig, driva sin bil med kolkraftsproducerad el från mellaneuropa är inte så miljövänligt.

  Vet du skillnaden mellan alla olika modeller av suv:ar på marknaden vad gäller motoralternativ och vikt samt hur mycket varje kombination drar.
  Det finns som sagt suv:ar som drar 0,9 liter/milen lika mycket som en av Sveriges allra vanligaste bilar en Volvo V70.

  Det ni gör är att ni lägger extra utgifter på privatpersoner samt hindrar människor från att utföra sina arbetsuppgifter(veterinärer, hemtjänst).
  Har ni tänkt på vad ni kan ställa till med om någon måste till sjukhus fort efter en olyckshändelse m.m. och bilens däck är luftade.

  Väx upp och skaffa ett liv.

  Kommentar av Kalle — oktober 17, 2007 @ 2:00 e m

 11. Såg att min kommentar var borttagen (moget), för ni vågar väl inte konfronteras, utan måste gömma er bakom masker, skitiga kläder och dreadlocks.

  Speciellt tjejen med dreadlocks och utan mask, syns väldigt tydligt på min video. Nån kille med svart jacka syns också TYDLIGT. Videon kommer under veckan att lämnas in till polisen på Skånegatan. Jag är övertygad om att de kommer att bli hemskt nöjda.

  Jag förstår nu varför vissa av er är arbetslösa – vem fan vill anställa en person som ser ut som de vart uteliggare under närmare 15år – inte jag i alla fall. Tvätta er, skaffa rena kläder. Framförallt, skaffa er ett liv.

  Kommentar av CowBoy — oktober 17, 2007 @ 5:43 e m

 12. Två av er kommer att åka fast snart *myser*.

  Kommentar av CowBoy — oktober 17, 2007 @ 6:57 e m

 13. Gratulerar till att ha fått Bandidos till fiender. Starkt jobbat 😀

  Kommentar av Ogge — oktober 17, 2007 @ 7:47 e m

 14. Till Carl, Kalle och andra SUV-försvarare.

  Självfallet förs inget krig mot miljön, och självfallet innebär ett krig mot klimatkaoset samtidigt ett krig mot kaptalismen. Anledningen till att så många upplever SUV:ar som så kränkande, är att de manifesterar uppfattningen att de som har råd har rätt att förstöra för alla andra.

  Det hela är så enkelt. Den stora skillnaden mellan en ny SUV och en äldre personbil, oavsett bränsleförbrukning, är att en SUV är stor för storlekens skull, och därmed drar mer än den skulle behöva göra. De som har råd att skaffa en SUV skulle mycket väl kunna skaffa en mindre, bränslesnålare bil, och de som tillverkar en SUV som drar 0,9 liter milen skulle mycket väl kunna tillverka en sådan.

  Det är krig – och det förs för kommande generationers rätt att växa upp och leva sina liv.

  Kommentar av a. — oktober 17, 2007 @ 8:50 e m

 15. Det är ingen ursäkt att en bil drar lika ”lite” som en v70, den i sig drar ju för mycket!
  Och bara för att det är sveriges vanligaste bil behöver ingen välja en snålare bil??
  Med ett sånt resonemang kommer man inte långt i livet.
  Oavsett hur snål stadsjeepen din är så hade den varit snålare om den inte vore en stadsjeep, för att stadsjeepar generellt är tyngre.

  Kalle skaffa liv bad man andra göra när man gick i högstadiet, så du kanske har en bit till att mogna?

  Kommentar av Otto — oktober 17, 2007 @ 9:36 e m

 16. Dags att fly nu när cowboysen tar upp jakten?:-)

  http://www.gt.se/nyheter/1.885955/gron-attack-mot-bandidos-president

  Kommentar av Mr X — oktober 17, 2007 @ 10:15 e m

 17. Ska tillägga en sak: Ni vet tydligen inte vad en sk stadjeep SUV är! Ni säger att en LandRover Discovery är en stadsjeep !! Ni säger att urmodern till alla offroadbilar JEEP WRANGLER är en stadsjeep. Ni säger att en Pajero är en stadsjeep.
  Dessa bilar är exempel på Riktiga terrängbilar!

  En Stadsjeep/SUV SAKNAR lågväxel och är därför ur en teknisk synvinkel mindre meningsfull.

  Det finns människor som köper en riktig terräng bil för att dom har behov av den och inte använder den bara i stan.

  Det måste ni sklija på!!!

  Kommentar av Henrik — oktober 17, 2007 @ 10:24 e m

 18. Vad får er att tro att ni kan ta lagen i egna händer hur som helst bara för att ni har goda intentioner? Är det verkligen sådan anarki vi vill ha? För om detta ni håller på med är okej så bjuder det in till en massa andra olagliga aktiviteter som också borde vara okej!
  Personligen tror jag bara att detta är en täckmantel för att kunna förstöra andras egendom på ett ”legitimt” sätt!
  (PS: Jag är ingen bitter SUV-ägare och har inte blivit drabbad men jag tycker inte det är rätt att ignorera lagen som vi alla måste följa! Men å andra sidan finns det ju folk som bryter lagen på mycket värre sätt! DS)

  Kommentar av Ola — oktober 18, 2007 @ 12:34 f m

 19. Är ni avundsjuka på dom som har mer pengar än er själva? Gör nåt vettigt av saken då istället för att göra nåt så meningslöst som att ta ur luften i däcken. Innan ni börjar kriga, börja använda den ni har mellan öronen.

  Kommentar av Hubert — oktober 18, 2007 @ 3:42 f m

 20. argh! Men SUV är ett modeord! Att bedriva ett krig mot ett ord och inte en egenskap är galet!

  Ponera att jag BEHÖVER en högbyggd bil och tycker en minibuss verkar onödigt, eftersom jag är själv. Jag vill INTE ha en bil med hög effekt och förbrukning.
  Så hittar jag Suzuki Jimny. Den väger 1100 kg (endast ett 10-tal modeller i sverige är lättare) och drar runt 0,8 i stan. Ngt mindre än en helt vanlig småbil alltså. Den är dessutom helt harmlös om jag skulle krocka eftersom ALLA andra bilar är tyngre och större.

  Varför i hela friden ska den finnas med på er lista? Att den skulle vara en SUV är skrattretande! Har den för stora hjul eller va?

  Kommentar av jesper — oktober 18, 2007 @ 11:40 f m

 21. Hej!!

  Jag har prakiserat zen-filosofi i 30 år
  och JAG har lärt mig värdet av Ki-Ken-Tai!!
  Dessvärre är ni ADI ute och FÖRSTÖR något
  som ni inte ser en helhet i. När ni mognar
  som människor kommer ni se att se att tanke
  och handling måste ses som ETT sammanhang!
  Det ni gör är ungdomens ”vilja” utan erfarenhet o
  själ..Er tanke är god, men ni riktar den helt fel!!
  Ni säger att ni utkämpar ett krig.
  Försök vinna över ER själva och se era
  egna brister istället för att säga att
  just NI har rätten om vad som är rätt o fel!!

  Fu- Do- Shin

  MvH Leif Svensson

  Kommentar av leif — oktober 18, 2007 @ 1:57 e m

 22. Till a

  Som om kommunismen skulle vara så mycket bättre för miljön. Titta på Kina. Eller på det forna Sovjetunionen och dess allierade. Men jag antar att de flesta indianer är för unga för att komma ihåg det.

  Jag försvarar inte nödvändigtvis alla SUVar. Jag försvarar miljön, demokratin och ett samhälle där man får tjäna pengar utan att folk blir avundsjuka.

  Det kan finnas SUVar som är större och mer bränsletörstiga än vad som är motiverat för användningsområdet. Men det gäller långt ifrån alla SUVar. Indianerna har uppenbarligen ingen aning om vilken nytta fordonet i fråga har för sin ägare. Bara för att man har råd menar de att man inte har nytta av sin SUV. Där är jag helt oenig.

  Ingen har rätt att förstöra för andra, oavsett om man har råd med en SUV eller inte. Det gäller även asfaltsindianerna.

  Kommentar av Karl — oktober 18, 2007 @ 4:44 e m

 23. Låt miljötöntarna hålla på, kommer direkt inte lösa världens problem om man säger så..

  så patetiskt att ni ”indianer” ens håller på, på det sättet som ni gör, och att ni orkar utföra dessa saker dessutom..

  Bli en jävla Amish människa om ni nu vill slippa dagens uvecklingar, än att gå på personers grejer.

  Kommentar av Kevin — oktober 18, 2007 @ 5:22 e m

 24. för övrigt så var det förresten 122 batterier.. Vet inte riktigt om jag ska räkna 1 batteri för 1 däck eller om jag ska räkna 122 batterier i soporna som 1 handling. .. Jag tror det blir lättare att tänka på det som 1 handling. Lättare att räkna. så… 1 down. 1066 to go.

  Kommentar av Gustaf — oktober 18, 2007 @ 7:29 e m

 25. Haha, så jävla sjuka i huvudet ni miljö-nötter är! Skulle vara straffbart att ens tänka som ni gör.

  Kommentar av Bergarn — oktober 18, 2007 @ 8:11 e m

 26. Tack för sumpningen av mina dåliga däck.

  så när bilen ändå var bärgad och försäkringsbolaget kontakat (det är billigt och få 4 nya däck för 3000:- på självrisken )

  Hoppas min hämd mot miljön känns bra då jag bestämde mig för be däckhandlarn att få behålla mina däck vilket han naturligtvis gick med på så nu i kväll så gick jag ut på min bakgård och tände en liten brasa ( slipers brinenr bra och blir jävligt varmt ). När jag hade fått upp värmen i min lila ( ja lila det är färgen när slipers brinner) så gick jag bort till min SUV och tog mina 4 däck och lade dom på brasan hoppas det blev ett stort jävla hål i oson lagret så vi får lite värma till nästa sommar.

  Så nästa gång så kan ni släppa ut luften ur min frus ML 430 då den snart behöver vnterdäck.

  så tack ännu en gång för de fyra nya däcken ni ordnade via mitt försäkrignsbolag

  Kommentar av Suv ägare — oktober 18, 2007 @ 11:48 e m

 27. För att bygga på Henriks lista…

  Ni säger att Toyota Rav4 är en stadsjeep?

  Visst ser den större ut än en vanlig volvo, MEN den drar mindre och är bekvämare samt billigare.

  Hur försvarar ni det då? Nu går ni ju bara på bilar efter storlek, inte efter motorvolym och bränsleförbrukning.

  Naiva och okunniga är vad ni är.

  Jag har en ”sportbil” av ett ovanligare märke som inte är större än en saab 95. Den drar ca 3-4 Liter milen blandad körning, och ni kan lita på att jag kör den.

  Så ni borde nog fan ta och forska lite grann innan ni ger er på stora bilar, för det betyder inte att dem drar mycket soppa.

  /Asfalts-cowboy!

  Kommentar av Johnney — oktober 18, 2007 @ 11:51 e m

 28. Jaha. I ett land som sverige, demokratins högborg, händer detta. Om jag fattat det rätt så gör det inget att man bryter mot lagen om det har ett ”högre” syfte? Vad blir det nästa gång? Misshandel av pensionärer för att dom kostar staten för mycket pengar som hade kunnat läggas på miljön?

  Kommentar av Stefan — oktober 19, 2007 @ 1:44 f m

 29. Förstår inte hur ni kan förstöra så för folk. Satt och tänkte en lång stund men kom inte på en bra motaktion mot er. Finns väl inget materalistiskt av värde att förstöra för er (även om det bara är temporärt)?

  Jag har en större Jeep som jag använder ganska ofta. Men jag har även en trimmad sportbil. Varför ger ni inte er på sådana? Lite info är att den drar ca 1.6-1.8 liter milen när man kör lungt och mycket mycket mer när man pressar den. Bilen är utrustad med grovt avgassystem där katalysatorn är bortplockad för maximalt effektuttag. Varför låter ni sådana bilar vara?

  Kommentar av Nils — oktober 19, 2007 @ 2:31 f m

 30. Hur skulle ni göra i följande läge? På en gata står 2 fordon parkerade, ev SUV med en 4-cylindrig dieselmotor som drar 0,8 l/mil och en 2-sitsig Audi Coupe med V8 som drar 1,78 l/mil i stadstrafik (tillverkarens uppgift). Ni har bara tid att lufta ett av fordonen. Vilken väljer ni?

  Kommentar av Peter — oktober 19, 2007 @ 9:25 f m

 31. Till Hummerjägaren:

  ”Dessutom…Fridulf…så är det bara för bilägaren att dra till en mack och köpa tryckluft på burk för 99:-, 4 stycken sådana så får han tillbaka luften i däcken.”

  Oj, det låter ju väldigt miljövänligt att springa runt och köpa en massa sprayburkar så fort ni har varit framme och larvat er.

  Herregud. Skaffa en utbildning, kamma till dig och väx upp för fan!

  Kommentar av JR — oktober 19, 2007 @ 11:05 f m

 32. Jag tycker att rökare förorenar luften vi andas. Är det ok om jag startar ett nationellt upprop mot alla äckliga rökare, genom att ge varenda rökare en fet jävla bitch slap varje gång jag ser en? Det blir mitt sätt att ”pysa” på.
  Får det rökarna att sluta förorena vår luft?
  Får det de multinationella tobaksjättarna, som förstör vår jord mer än någon annan, att upphöra med sin smutsiga business?
  Får kommande generationer en bättre och renare jord av det?

  Går det att applicera samma upprops-tänk på miljömuppar?
  Varje gång jag ser en miljömupp med skitiga dreadlocks och hulligan-luva så blir det en fet jävla bitch slap. Så är det bara.
  Jag måste ju tänka på kommande generationer..

  Kommentar av Snoddas — oktober 19, 2007 @ 6:39 e m

 33. Förresten, borde ni inte sluta blogga också? Det är jävligt icke miljövänligt att ha datorn påslagen. Missförstå mig inte, jag tycker också att vi borde ta klimathotet på allvar, men jag känner att ni är hycklare & att era metoder är meningslösa. Krig. Ett fruktansvärt osmakligt ord att använda med tanke på alla som faller offer för verkliga krig i andra delar av världen.

  Hoppas att ni är sexton år gamla eller mindre.

  Kommentar av Frida — oktober 21, 2007 @ 2:48 e m

 34. Jag har en Saab av äldre modell som vi mest kör små-sträckor med, helt ovärderligt. Den är ett riktigt miljö-svin, men väldigt vanlig! Jag skulle göra miljön en tjänst om jag bytte till i princip vilken nyare bil som helst, inklusive de flesta SUVar.
  Ska vi börja pyspunka alla äldre bilar, och alla saab turbo-bilar i synnerhet? De gör större skada än alla SUVar totalt sett!
  Inrikta er på dem istället då, så byter folk ut dem med samma resonemang som ni använder på suv-ar?

  PS. Däck blir förstörda av att pysas, tro mig. Det räcker med en natts fälgtryck på gummit så är det rökt. DEN industrin är otroligt smutsig, och kolla gärna hur mycket CO2 de släpper ut. DS.

  Kommentar av Martin — oktober 22, 2007 @ 12:15 f m

 35. Coolt!
  http://www.nyteknik.se/art/52769

  Kommentar av Mr X — oktober 22, 2007 @ 9:55 e m

 36. Är Göteborgssektionen nedlagad eller? Det har varit lite tyst på sistone…

  Kommentar av Klimpen — november 15, 2007 @ 2:40 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: