Asfaltsdjungelns Indianer

30 i Karlstad | oktober 4, 2007

Karlstad-stammen informerar:

I natt (läs natten mellan den 3:e och 4:e oktober) har vi släppt ut luften ur däcken på ca 30 stadsjeepar för Pacha Mamas och våra lungors skull.


Publicerat i Karlstad, Pysningar

15 kommentarer »

 1. Har blivit ”pyst” några gånger, och har bara några tankar kring detta. Första gången blev jag både besviken och ledsen eftersom jag först trodde att det rörde sig om ren skadegörelse. Efter att ha läst brevet tyckte jag dock att budskapet var bra, vi borde alla värna om miljön och eftersom inte bilen hade vandaliserats så kunde jag trots allt känna sympati med er filosofi. Jag känner dock att fortsatta pysningar troligtvis bara kommer att skapa en alltmer negativ syn på era aktioner bland allmänheten. Reaktionen från min omgivning var ungefär som min egen, att ni vill göra något för miljön, väcka debatt osv. Fortsatta pysningar gör troligtvis att ni tappar bland den breda massan. I mitt val av bil hade jag trots allt ett mått av miljötänkande. Min stadsjeep är en diesel med partikelfilter, släpper ut mindre CO2 än min förra Ford Kombi. Den har sju säten som jag använder när vi skjutsar till olika aktiviteter för att kunna få med så många som möjligt i bilen. Förutom storleken så är den på alla sätt mindre miljöbov än min förra bil, även i förbrukning. Skulle gärna vilja ha en kommentar angående ert ”urval”. Varför dra alla över en kam. Att det är en onödig statussymbol eller penisförlängare är väl inget att försöka sticka under stol med, men där är ju urvalet av bilar att pysa oändligt även om det inte är en stadsjeep. Vad släpper en ”vanlig” Mercedes ut med V6/V8-motor?

  Kommentar av David — oktober 4, 2007 @ 7:22 e m

 2. ”Hur man pyser en suv”,
  Vad är det för satans nollor som håller på med sånt här skit? Förstår ni vad ni sysslar med? Troligen inte. Vad blir det för konsekvenser av att släppa ur luften ur några bildäck?? Tror ni att ägaren av bilen säljer och köper en spritbil? Svaret är naturligtvis NEJ, ofta finns det en anledning till varför folk köper dessa biltyper, som jag, bor på landet, måste ha 4- hjulsdrift pga dåliga vägar.
  Det klart att man kan bli irriterad på stora bilar som spyr ut massor med avgaser, men, gamla bilar (tex miljöpartiets ledsagares) spottar ut mer än 3 dubbelt så mycket som en ny-gammal suv.
  Tycker ni att det låter vettigt att pysa ur luften ur mer än 1/3 av hela världens bilar?? Om så fallet är bör ni börja rekrytera mer pys-nollor ganska så omgående..
  Slälv är jag väldigt mån om naturen, jag har en ny diesel suv, med partikelfilter (miljöklass 2005)godkänd som miljöbil av vägverket samt gröna bilister. Jag har även berg-värme för min villa. handlar miljö- krav- svanen så mycket det bara är möjligt. Så jag undrar, VAD ÄR ERT MÅL?? Jag kan ge er mer än 100 saker som varken innehåller kriminella gärningar, eller att folk blir sur på er. Är det brist på ideér, eller är det bara för att få en gnutta uppmärksammhet i livet? Jag vet iaf att 3 personer uteblev från en arbetsintervju pga er brist på ideér. Dessutom fick en stor bärgare komma för att hjälpa oss, mycket bra ur miljösynpunkt med stora lastbilar, eller? Jag vet iaf 3 personer som skulle vrida nacken av dem som idag, 4/10 släppte ur luften på min miljögodkända suv. Tack för att inte någon av oss inte en fick en chans till arbete.

  Kommentar av As Förbannad SUV- ägare — oktober 4, 2007 @ 7:42 e m

 3. Hejsan, jag kan tycka att en pysning är uppmärksammande på miljöproblemet. Men när det upprepas och ni inte har ryggrad att ta en diskussion direkt med bilägaren är det dåligt.

  41-åring med utsliten nacke och rygg som inte kommer ner i en låg bil och därför kör en Hyundai Santa FE med lilla motorn.

  Kommentar av Jonas Thörn — oktober 4, 2007 @ 8:27 e m

 4. bra jobbat, död åt stadsjeepar och liv åt miljödebatten 🙂

  Kommentar av Marcus — oktober 4, 2007 @ 9:43 e m

 5. Go Karlstad go! Underbart att läsa.

  Kommentar av al absi — oktober 5, 2007 @ 11:08 f m

 6. I takt med att ni tar bort mitt inlägg, lägger jag den på fler platser… Så går det.

  Ni är ju bara för löjliga. Ni kan tydligen inte försvara era aktioner och väljer att ta bort mina inlägg. Men jag är lika dryg som ni och fortsätter att posta tills jag fått ett svar. Ett vettigt svar om varför ni pyser miljövänliga bilar.

  Som jag skrev innan så är Toyota RAV4 en miljövänlig bil och ändå med på er lista. Säkert är fler miljövänliga bilar med på er lista men då jag är ganska okunnig om bilar så låter jag det vara osagt.

  Hur som helst, om det verkligen vore miljön som var det viktiga (och inte bara att ni tycker det är fränt att punka bilar, slå sönder busskurer eller vad det ni nu tycker är ballt för tillfället) så skulle ni ju bara punka miljövidriga bilar. Vilket ovan nämnda bil bevisligen inte är. Den råkar bara ha en lite högre markhöjd.

  Här är länken jag refererat till utan att få något som helst svar från er.

  http://umea.expressen.se/motor/1.653536/motor-granskar-sa-mycket-drar-bilarna-egentligen

  Är det ingen ansvarig för er organisation som har någon som helst kurage i kroppen och kan svara varför den står med på er lista?!! Jag menar, den drar ju mycket mindre än tex en ”vanlig” bil som Audi A4. Och som jag skrev i mitt inlägg ni så bekvämt raderade(inte det första):
  Den drar ju lika lite som en Mini Cooper. En jävla MINI COOPER. Ja, så löjligt är det kära vänner.

  Sedan, ni skulle verka mindre oseriösa och odemokratiska om ni inte raderade jobbiga inlägg. För så här vinner ni inga röster.

  Kommentar av Klas Persson — oktober 8, 2007 @ 1:01 e m

 7. Hej Klas Persson!
  Vad arg du låter, bara för ett av dina inlägg tagit bort?! Tänk om du istället kunde lägga ner all den arga energin på något mer vettigt än att försvara varför du åker runt i en SUV.
  Hur som helst så tänkte jag svara på din fråga så att du inte behöver gå runt och vara så arg längre.
  Din SUV Toyota RA V4 drar tydligen 0,86 liter/mil (enligt http://www.teknikensvarld.se/provkorningar/toyota/rav4_2_0_vvti/index.xml) och en Mini Cooper One drar tydligen 0,57 liter/mil och sen finns det en annan MINI Cooper D som drar 0,44 liter/mil (enligt http://autoshow.cars.msn.se/salons/geneva2007/Article.aspx?cp-documentid=3889099). Och jag kan mycket väl tänka mig att ditt arga humör även påverkar din körning vilket säkerligen leder till att din typ av körning drar ytterligare några centiliter milen, men som sagt det är endast mina spekulationer.
  Så med andra ord, enligt dessa hemsidor drar din bil mer än en Cooper som du hävdade att den inte gjorde. Sen är det så att det inte bara handlar om utsläpp, din bil är faktiskt även en trafikfara för alla andra trafikanter som inte sitter i en SUV tex, fotgängare, cyklister, personbilsförare, etc. Eftersom SUVAR väger betydligt (många gånger runt 2 ton) då mer än en vanlig personbil och har även än högre markhöjd, som du även själv påpekar. Det innebär att vid en eventuell kollison mellan SUV och alla andra som inte sitter i SUVEN så kommer de sistnämnda att ha sämre förutsättningar att klara sig. Dessutom är ditt handlande, att äga och köra runt i en SUV, för mig ett bevis på att våra konsumtionsvanor här i västvärlden sker utan någon som helst hänsyns tagande mot varken människor i andra delar av världen eller för den delen människor i din närhet. Jag tycker inte att du ska kunna köpa dig säkerhet på bekostnad av min.
  Å sist men inte minst, är det inte lite billigt att försöka försvara sitt SUV-körande genom att påpeka brister på andras bilar. Ta ett eget ansvar Klas Persson, sätt dig ner istället och försök att komma på en riktigt bra anledning till varför du kör en SUV istället för att gömma dig bakom ” Den drar ju lika lite som en Mini Cooper. En jävla MINI COOPER.”. Det känns lite som ett dagis resonemang. Dessutom så kostar ju din bil närmare en kvartsmiljon medans en Mini Cooper kostar 150 000kr. Så det är ju samtidigt bra för din ekonomi att välja ett miljö vänligare alternativ.

  Kommentar av Tito — oktober 8, 2007 @ 4:06 e m

 8. Tito…hahahahahaha fint namn? skaffa dig en tjej/kille och be henne/Han raka armhålorna! Och ta din fula cykel och åk hem till din Mamma och be henne ge dig lite uppmärksamhet som hon tydligen inte gav dig som barn!! Du behöver bli ”Mammad” !!

  Mvh Asfaltscowboysaren som kör en trimmad Chevrolet (3 ton och drar 5l/mil)och har precis beställt en ny stor Jänkare…

  Kommentar av per — oktober 9, 2007 @ 7:26 e m

 9. Inte om man räknar vad de verkligen drar och inte vad tillverkarna säger… Som du såg i min länk. Och även om vi struntar i mini coopern så drar den mindre än de flesta vanliga bilar, för den är inte speciellt tung eller har en stark motor.

  Jag är förbannad för att det inte bara är ett inlägg som tagits bort, det är flera stycken. Ovan inlägg har jag lagt upp kanske fem gånger innan den lyckades stanna nu. Även tidigare inlägg har tagits bort. Och ingen har förklarat varför just rav4 ska bort när den inte drar mer än andra bilar.

  Jag har inte ens körkort så jag kör inte speciellt elakt eller med en suv, utan ganska snällt på en Baotian moped. Är bara förbannad på era odemokratiska metoder, som inte har något som helst med miljön att göra. Letade sedan upp en av de bilarna ni inte gillade som drar mindre än vanliga bilar.

  Sen snackar du trafiksäkerhet…!? Alla ska alltså köra lika stora bilar? Så att det blir jämlikt. Kanske alla ska köra trabant?

  Jag har fortfarande inte fått förklaring på varför ni tömmer miljövänliga bilar! Kom inte med nya grejer.

  Kommentar av klas persson — oktober 10, 2007 @ 6:56 e m

 10. Hej David!
  (Börjar med att ursäkta att ingen svarar på din kommentar tidigare?
  Rätta mig om jag har fel, men jag är ganska säker på att du skulle reagera om jag stod en halv meter ifrån dig och blåste ut cigarettrök på dig eller någon annan av dina familjemedlemmar. Eller om jag stod och kasta skräp på din tomt eller utanför din port. Du precis om alla andra SUV ägare skulle reagera och det är precis vad jag gör. Jag gör det för din, min och alla annat liv på denna jords välmående. Så jag har mycket svårt att allmänheten kommer att reagera negativt på att jag agerar i deras, ditt och mitt bästa, inte sant? Och om du läser Titos inlägg den 9 oktober så kan du även se att det handlar om min (och alla andra som inte kör SUV) trafiksäkerhet som du och din SUV bidrar negativt till.
  Du säger själv att ” vi borde alla värna om miljön” och senare i ditt inlägg säger du ”Att det är en onödig statussymbol eller penisförlängare är väl inget att försöka sticka under stol med”. Varför gäller detta värnade om miljön inte dig? Sen tycker jag att ditt argument, att du kör en SUV är för att du behöver sju sätten för att kunna skjutsa runt människor till olika aktiviteter för att kunna få med så många som möjligt till aktiviteter, är GRMYT dåligt. Om din och dessa människor som du skjutsar runt aktiviteter är helt beroende av en SUV så tror jag det är dags att ni sätter er ned och ser över era aktiviteter och vanor.

  Kommentar av Karlstad Stammen — oktober 11, 2007 @ 9:42 e m

 11. Karlstad-stammen,

  Har ni inte fattat att vi lever i en demokrati? Vi har demokratiskt skapat bestämmelser om rökning och nedskräpning. Det är inte längre tillåtet.

  Men bilar som godkänts av EU och Vägverket för försäljning i Sverige är också tillåtna att köras här.

  Om en majoritet av svenska folket vill ändra på det så kommer det säkert att bli så också. Men chanserna minskar för varje dag som några smyger runt och släpper luften ur bilar dom inte tycker om.

  Vill ni bidra med något positivt i debatten så måste ni också göra något positivt. Jag tror det är dags att ni själva sätter er ned och ser över era aktiviteter och vanor.

  I en demokrati är man inte imponerad av odemokratiska upptåg, oavsett syfte och mål. Fundamentet är att alla ska rätta sig efter vad man gemensamt bestämt vare sig man gillar det eller inte. Jag har till exempel blivit tvingad att köra högst 110 på svenska vägar trots att det var fri fart när jag tog körkort. Jag har också blivit tvingad att köra på höger sida trots att jag gillade vänstertrafik bättre. Om jag blir tvingad genom demokratiska beslut att köra en lite grön miljöbil så kommer jag att göra det också.

  Men fram till dess vill jag inte att någon annan bestämmer vad jag ska göra eller köra.

  Kommentar av SM — oktober 12, 2007 @ 12:22 f m

 12. ”Varför gäller detta värnade om miljön inte dig?” Han skrev ju att den inte drog mer än en vanlig bil.. Vad i det är det du inte förstår?

  Kommentar av Klas Persson — oktober 12, 2007 @ 5:03 f m

 13. Som du mycket riktigt kommenterar i ditt svar skulle jag i mitt val av bil kunnat ta ett större miljöansvar, men det betyder inte att jag inte bryr mig. Jag försöker inte göra anspråk på att vara fullkomlig, men för den skull behöver jag inte vara utan miljömedvetande. Jämförelsen med cigarettrök , håller den? Den pekar väl bara på det ologiska i ert resonemang, jag har ju sedan jag fick körkort ”blåst cigarettrök”, nu har jag i alla fall partikelfilter på cigaretten…… Du kommenterar också mitt argument angående sju säten och anger att jag skulle ha skrivit att jag ”behöver” en SUV för att kunna skjutsa till olika aktiviteter. Läs inlägget igen! Det är inget ”behov”, min familj skulle klara sig utan extra säten men då bilen gav möjlighet att ta fler passagerare valde jag att betala extra för det, pga miljöaspekten. Se det istället som en bonus som min SUV ger till miljön. I och med att jag tack vare de extra sätena kan ta fler passagerare så bidrar jag ju till att en annan bil slipper kallstart och onödigt mycket bilar och utsläpp i trafiken. Vad gäller trafiksäkerhet så vet väl du liksom jag att de flesta dödsolyckor handlar om oförmåga att följa trafikregler, köra försiktigt och visa hänsyn.

  Kommentar av David — oktober 14, 2007 @ 5:09 e m

 14. Låt oss fantisera fritt…. Jag är på väg med min familj på motorvägen. Mina barn pratar glatt i baksätet med de kompisar som vi tagit med för att samåka i sann miljöfrämjande anda. Efter ett antal pysningar har fälgen nött sönder gummit på mitt däck från insidan och plötsligt exploderar det! Tiden står stillaoch allt verkar bli tyst efter den kraftiga smällen i däcket. Bilen kränger till och jag far över på mötande vägbana. Varken jag eller den bilen jag möter har en chans att reagera, och vi frontalkrockar. Det står ju utom allt tvivel att ni tycker att jag och även min familj får skylla oss själva, ett offer i kriget för miljön. Men de stackare som sitter i den mötande bilen. Kanske en utomordentlig skötsam medborgare som lever enligt era spelregler och kör den mest miljövänliga bil som idag existerar. Är det offret också acceptabelt? Är det jag som är skyldig som var fräck nog att köra bil av typen SUV, eller tar ni på er ansvaret för det då? Hur rättfärdigar ni att helt oskyldiga människor riskerar en dödsdom pga ert sätt att demonstrera mot vissa biltyper? Barnen som färdas med oss, skulle de ha tagit ställning vid 6 års ålder, ”vi åker inte med dig, du har ju en SUV”? Skulle deras föräldrar ha vägrat skicka barnen med oss, satt sig i egna bilar och brännt iväg några extra laddningar CO2 för att få behålla sina barn i livet?
  Man kan inte försäkra sig mot allt. Luft är gratis, men ni leker med döden!

  Kommentar av David — oktober 15, 2007 @ 6:36 e m

 15. Hej
  Vill bara säga det att detta är nog det mest idiotiska ja någonsin stött på, pga:

  1. Tror ni verkligen att alla som åker SUV, säljer sina SUVar o köper en nissan micra för att någon idiot släppt ut luften ur deras bil? Hmm..kanske inte?!

  2. Som många ovan här säger, alla som åker runt med V6/V8/V10/V12 motorer då? Hur mycke skit släpper inte de motorer ut tycker ni? Dessa bilar är ju lika onödiga isåfall..

  3. Bilarna står för 14% av hela världens utsläpp av CO2, börja bomba fabriker istället så kanske resultatet blir bättre. Ta reda på fakta om VAD ni ska inrikta er på att göra för att förändra vår fraktid.. Även om ALLA i hela världen sluta åka bil helt så kommer ändå växthuseffekten fortskrida, vad är motargumentet?

  4. Tom körskolelärare i karlstad tycker detta gått för långt, snart är de ju ingen ide att ens ta körkort för vi kommer ju inte tillåtas köra bilar, hellst ska de cyklas?

  5. Det finns folk som bor på sådana ställen i sverige där man MÅSTE ha en typ SUV för att ta sig till, där går inga tåg eller bussar, jag antar då att ni tycker att ALLA som inte bor i storstaden år ”skylla sig själva” och måste flytta in till stan eller ”sitta ute i bushen då”????

  PS. Jag väntar o hoppas innerligen på att någon av er grupp rör mina SUVar, åker BMW X3 6cyl och BMW X5 V8 (varför?!?! För att ja KAN och VILL), för den dagen när någon närmar sig någon av mina fordon så lovar ja att den personen inte GÅR för egen maskin därifrån, då får vi se hur kaxiga den/ni är.. KANSKE får sig den stackars personen en funderare på ”om de kanske inte riktigt är värt det”, vem vet…

  Kommentar av Jan Karlsson — november 21, 2007 @ 2:04 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: