Asfaltsdjungelns Indianer

This is for Lennart Persson | september 28, 2007

I ilska över arrogansen hos stadsjeepsägaren och den uppenbarligen totalt samvetsbefriade klimatmarodören Lennart Persson (se nedanstående inlägg) gav sig några indianer ut och åtgärdade fyra stadsjeepar i Mölndal natten till fredag.


Publicerat i Göteborg, Pysningar

18 kommentarer »

 1. Det var ju moget. Man ser en debatt på TV och då man inte håller med ena debattören smyger man ut i natten och släpper luften ur sina grannars bilar…!

  Erkänn i stället att ni inte har en susning om klimatförändringarnas orsak, det har i alla fall FN:s klimatpanel gjort. Dom säger bara att dom tror på vissa forskares teorier. Vad dom tror om andra forskares teorier håller dom tyst om. Själ vet jag bara att innan någon har svart på vitt om orsak och verkan så tror jag ingenting.

  Kommentar av SM — september 28, 2007 @ 12:09 e m

 2. Skitbra! SUV-isarna ska banne mig inte få ha bensinmonster i fred. Det är helt rätt att punka stadsjeepar och ge och en annan SUV-ägare en tankeställare.

  Såg själv SVT-debatten. Oj, vad rabiat Lennart blev. Vänsterextremister, stenkastare, rånluvor, antidemokrater…Hur tänker karln egentligen?

  Kommentar av Sympindianen — september 28, 2007 @ 1:36 e m

 3. I ilska över arrogansen? Väx upp nu små barn och börja arbeta för miljön där ni kan göra nytta istället.

  Kommentar av Ed — september 28, 2007 @ 1:45 e m

 4. Äh, nu får ni ta och lägga av… Jag sitter här och läser emellanåt vad ni skriver.. ”Jag tänker inte göra något förrän jag har det svart på vitt”, ”forskarna är oense” och så vidare… Men forskarna kommer alltid vara oense och det är inte ofta man har saker svart på vitt och just därför ska man göra vad man kan. Även om utsläppen från bilarna inte gör allt så gör dem mycket, och det är tillräckligt. Och SUV-are är en stor bov i dramat, för de är inte nödvändiga. Köp en miljövänlig, snäll liten bil som klarar av terrängen istället, för sådana finns det, men som ändå har plats för allt det där ni behöver.
  Och jag tror inte att dessa indianer är helt okunniga om klimatfrågorna och gör det här för förstörelsens skull. Jag tror de vet att vi människor förstör vår planet och förstör för djuren och så vidare, genom allt vi gör. Jag tror inte de är folk som kör runt i sina gamla bilar, om de nu har sådana, om de inte måste och har sina elektriska apparater igång på hel tid. Jag tror att de är miljömedvetna och vet vad de gör och att de gör det just därför. Vi måste ta en ståndpunkt någongång, och när det kommer till miljön kan det redan vara försent. Därför tycker jag att det här är skit bra. (HEJA INDIANERNA!)
  Och till er som tänker ”de är idioter, jag ska visa dem! jag ska köra allt vad jag kan nu”… Vad har ni i skallen? Sluta kör era bilar, sälj dem och skaffa miljöbilar så slipper ni bli utsatta!! Är det så svårt att fatta att det finns bättre sätt än att fortsätta med det dåliga ni gör?
  Och om någon SUV som är miljöbil eller firmabil blir pyst så är det antingen av misstag eller för att det inte syns att det är en firmabil.. Om ni tittar på instruktionerna så står det faktiskt att sådana bilar ska utelämnas. Eller.. Firmabilarna i alla fall.
  Nej, fortsätt med vad ni gör, indianer! Ni är grymma! Och resten, försök vara så miljömedvetna ni kan. Vi dödar inte bara djuren och planeten, om ni tycker det är bara, utan även oss själva i slutändan. Och det är jävligt deprimerande.

  Kommentar av deprimerad miljöälskare — september 28, 2007 @ 3:23 e m

 5. Asfaltsindianerna klarar inte av att göra något ordentligt. Om ni ska pysa däck så gör det på alla bilar som förbrukar mycket bensin. Genom att bara rikta in sig på stadsjeepar framstår ni bara som avundsjuka, okunniga vänsteraktivister. Särskilt som många stadsjeepar är miljöbilar och/eller drar mindre bensin än många andra, speciellt gamla bilar. Argumentet att de som kör gamla bilar inte gör det för att de vill utan för att de inte har råd håller inte. Detta argument gör bara att ni framstår som än mer rabiata och avundsjuka. Milön bryr sig knappast om man har råd eller inte. Den blir lika förstörd för det. De som inte har råd kan väl lika gärna som SUV-ägare åka kollektivt. Vidare säger ni att stadsjeepar är onödiga i stan. Kan så vara i många fall men långt ifrån i alla. Ni generaliserar alla SUV-ägare och säger att alla är rika, okunniga, statussökande miljöbovar. Generaliseringar är farliga, oavsett om de kommer från den politiska högern eller vänstern. Det är bra att ni bryr er om miljön men bakom era aktioner döljer det sig något helt annat än bara miljötänkande. Era aktioner handlar mer om politik och avundsjuka än om miljön.

  Kommentar av Karl — september 28, 2007 @ 5:40 e m

 6. Hmm, en ”Deprimerad miljöälskare” som inte bryr sig om vad forskarna säger utan har egna tolkningar som att SUV:ar inte behövs? Vad grundar du det på? Tror du folk köper bilar som dom inte behöver? Med några få undantag är en privatägd SUV en mycket användbar bil som ofta ersätter två bilar, speciellt för innerstadsboende där man inte har plats för en bil för varje behov. Faktiskt är det så att dom mest miljömedvetna jag känner har valt en SUV framför andra biltyper. Dom har som regel en tidlös form och robust uppbyggnad som gör att man kan behålla dom mycket längre än andra bilar, vilket sliter mindre på miljön.

  När det gäller utsläpp så är det inte biltypen som är det mest avgörande utan hur den används. Körs den ofta eller sällan, långa eller korta sträckor, fort eller försiktigt, med eller utan last och hur många är man i varje bil?

  Och inte minst, vad sitter det för motor i bilen och vilket bränsle går den på? Saker som luftnings-ligisterna inte bryr sig om eftersom man fått för sig att det skulle vara fritt fram att släppa luften ur alla bilar av en viss typ.

  Sorgligt för övrigt att Polisen ännu inte tagit tag i detta…

  Kommentar av SM — september 28, 2007 @ 5:47 e m

 7. ”Köp en miljövänlig, snäll liten bil som klarar av terrängen istället, för sådana finns det, men som ändå har plats för allt det där ni behöver.” Ja, tex RAV4. Men den pyser de ju ändå…

  Kommentar av Klas Persson — september 28, 2007 @ 6:24 e m

 8. Jag tycker Asfaltsdjungelns indianer är bra, men att ”straffa” Mölndal för att man är sur på att Lennart Person tar debatten offentligt tycker jag blir fel. Då handlar det inte om klimatet längre, utan om att kväsa åsikter man inte gillar. Så ta det lite lugnt och fortsätt tänk efter först, indianerna!

  Kommentar av Patrik — september 28, 2007 @ 9:43 e m

 9. Det som Asfaltsindianerna lyckats med, det är att lyfta upp miljöproblemet på en nivå som du och jag fattar. Problemet känns oöverstigligt när man tänker på alla flygplan och fabriker och samvetslösa giftdumpare som förgiftar vår omgivning – hur ska vi små simpla människor komma åt dem? Vi röstar och tror att våra folkvalda ska göra något åt saken, men de dansar bara runt problemet och dribblar med utsläppsrätter.
  När man plötsligt inser att man som enskild individ faktiskt kan göra skillnad och dra sitt strå till stacken så blir det plötsligt väldigt konkret.
  Men det är klart, det är ju enklare att vurma för miljön om det är ”de andra” som måste sluta upp med det de håller på eller förändra sin livsstil för att jorden inte ska gå under. Det blir jävligt jobbigt när man själv måste göra avkall på bekvämligheten. Men tough luck, people. Det blir förr eller det blir senare. Och ju senare, desto jobbigare. Men det skiter väl du i, SUV-ägare.

  Kommentar av Ior — september 29, 2007 @ 12:36 e m

 10. Jag förstår frustrationen över Lennart Perssons argumentation, jag kände själv en klump av ovilja i magen när jag såg programmet. Men när jag tänkte på det som sas så var hans enda argument att indianerna var huliganer och vänsteraktivister vars handlingar kan likställas med extremhögerns förföljelser. Dessa argument används för att slippa ifrån själva frågan om stadsjeepens berättigande.

  Hittills har asfaltsindianerna vunnit debatten, av den enkla anledningen att det har blivit en debatt. Att debatten förts både i dagstidningar, radio och TV är en klar seger. Stadsjeepsägarna och tillverkarna vill verkligen inte ha denna debatt. För att även vinna folkets hjärta så är det dock viktigt att behålla lugnet, att inte agera i ilska eller som hämnd. Det är just detta som är den stora skillnaden mot extremhögern aktioner (vilket jag tyckte framkom bra i DNs artikel) . När pysningarna görs i andan av omsorg och medkänsla med vår älskade planet så blir det en aktion lik de Burmesiska munkarnas, låt stadsjeepens försvarare spotta, fräsa och hota det gör det ju bara uppenbart för alla och envar att de saknar sakliga argument.

  En lugn och värdig indian kan inte besegras med etiska argument, jeeplobbyns enda chans är att göra indianerna till ligister. Gör det så svårt för dem som möjligt, det är ju inte svårt att se vilka som är de värsta ligisterna!

  Kommentar av Lucas Carlsson — september 29, 2007 @ 3:05 e m

 11. Detta är viktigt, det som Ni Indianer gör. Det är sjukt att dessa Monsterbilar överhuvudtaget får säljas, de behövs inte. Eftertankens kranka blekhet säger mig att, tjänar de så mycket att de måste visa opp det för andra?
  Jag tjänar oxå mycket, men har inte behov att visa opp detta! Lögn, säger jag om de som säger att SUV:ar tar lite bränsle, mycket att köra med samt tungt fordon = högre hastighet och snabbare acceleration = Högre utsläpp!
  Lufta på, jag är själv sugen att gå med i er organisation!!!

  Kommentar av peter lidman — oktober 2, 2007 @ 12:36 e m

 12. Lucas Carlsson:

  Vilken debatt är det som förts i media? I ETT inslag i ett TV-program har EN drabbad debatterat med journalist som försvarat indianerna. INGENSTANS har en indian stått upp och försvarat sina handlingar i öppen debatt. SAMTLIGA inslag och artiklar som publicerats i ämnet består av intervjuer med anonyma personer som fått stå oemotsagda eller rena kampskrifter.

  Det går inte att vinna en debatt som inte finns Lucas lille…

  Kommentar av jw — oktober 4, 2007 @ 10:09 f m

 13. ‘jw’:

  Att du skriver i detta forum är en del av debatten. Visst håller jag med dig om att det ger en annan tyngd när man träder fram med namn och står för sina åsikter. Jag förstår dock asfaltsindianernas försiktighet då en del (långt ifrån alla) stadsjeepsägare är testosteronstinna machomän på lagens riktiga skuggsida som man inte gärna vill stifta närmare bekantskap med.

  ps. Du verkar inte heller så pigg på att visa vem du är…

  Kommentar av Lucas Carlsson — oktober 7, 2007 @ 10:58 f m

 14. Men kom igen ! finns väl bättresätt än att ta ur luft moget

  Kommentar av anonym26 — oktober 7, 2007 @ 8:31 e m

 15. Tyvärr så har det här blivit mer en avundsjukesak än en miljösak. Tanken att släppa ut lusten ur bränsleslukande bilar skulle kunna realiserats bra mycket bättre än som nu gjorts. Om ni inte kan ha koll på om SUV:en ni ska släppa ut luft ur är miljöklassad (eller t.o.m. drivs med etanol) så ska ni inte pyssla med sån’t. Varför inte hellre stå för era åsikter som verkar vara att det är orättvist om någon har råd med en ny dyr bil.

  Peter Lidman skrev: ”mycket att köra med samt tungt fordon = högre hastighet och snabbare acceleration = Högre utsläpp!”
  Inte helt sant. Att utnyttja motorns kapacitet och accellerera så snabbt som möjligt genererar mindre utsläpp än att accelerera långsamt. Högre hastighet genererar inte heller automatiskt mer utsläpp. Det beror helt på vilka farter vi pratar om. De flesta bilar förbränner mindre per km om man kör i 90 km/h jämfört med 50 km/h.

  Kommentar av Malte — oktober 8, 2007 @ 9:06 e m

 16. Alla generationer har ungdomar som kämpar mot samhället. Spelar ingen roll vad det gäller så länge de får kämpa emot lite, gemensamt. Har alltid varit så och kommer alltid att vara så.

  Hur vet jag att det handlar om ungdomar? Uppenbart att ingen av dem försökt få in två barnvagnar i en liten minibil…

  *ps, som kommenterats tidigare: Min familj valde EN suv istället för TVÅ småbilar. Skulle vi gjort tvärt om enligt er?

  Kommentar av Peter — oktober 9, 2007 @ 4:04 f m

 17. Lucas Carlsson:

  Du har givetvis rätt i att detta forum är en del av debatten. Problemet är bara att några uttalade indianer inte syns till här, bara deras tillskyndare. Indianernas aktivitet här består istället främst i att slänga in lite brandfacklor då och då för att hålla forumet vid liv.

  Det är ingen som tvingat indianerna att ta lagen i egna händer. Att deras tillvägagångssätt ger en reaktion är bara naturligt. Jag skulle också bli rätt harmsen om någon förstörde däcken på min Jeep, men det betyder knappast att jag i min tur skulle ta lagen i egna händer om jag fick tag i en pysare.

  Vad min anonymitet beträffar har jag valt den på grund av indianerna. Det är uppenbart att man kan råka ut för hämndaktioner annars. Se bara på Lennart Persson. Jag har dock lovat att träda fram ur anonymiteten den dagen indianerna gör det…

  Kommentar av jw — oktober 13, 2007 @ 2:18 e m

 18. Kommentar till Peter Lidman:

  Du skriver ”Det är sjukt att dessa Monsterbilar överhuvudtaget får säljas, de behövs inte.”

  Så typiskt av Indianerna och deras försvarare att kalla en högre bil för monster. Eftersom du anser att de inte behövs så rättfärdigar du sabbet mot dessa bilar och deras ägare. Märk väl att att lufta däcken faktiskt innebär kostnader för ägarna. En brottslig handling alltså som försvaras! Var tog den moralen vägen?

  Många av bilarna som finns i Indianernas lista över Stadsjeepar är ju inte heller varken monster eller stora! Några,t.ex. nya Honda CR-V är faktiskt kortare än nya Golf Variant! Vad är det för bil som är monster nu. En bils höjd kan väl ändå inte göra den till ett monster?

  Och sen till bensinförbrukningen. En högre bil har inte med automatik en större och töstigare motor! Ovan nämnda Honda har en mindre motor än de flesta Volvo och SAAB. Logiken i ert resonemang haltar betänkligt!

  Att vara så kategoriska och felaktiga som Indianerna är kan inte vara ett säljande koncept för någon tänkande människa. Miljöarbete – javisst men välj sakliga argument och lagliga metoder!

  Kommentar av Rune Canberger — november 14, 2007 @ 2:13 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: