Asfaltsdjungelns Indianer

Pysningar i Hammarby sjöstad och på Söder | september 24, 2007

Natten till måndag tömdes däcken på 5 stadsjeepar i Hammarby sjöstad och 50 på Södermalm i Stockholm. De försågs alla med brevet ”Din stadsjeep dödar”.

Vill du också pysa däck? Läs vår steg för steg-guide. Det är väldigt enkelt.

Tips till dig som har invändningar mot denna typ av aktion. Läs sidan Svar på tal där vi bemöter tidigare invändningar.


Publicerat i Pysningar, Stockholm

25 kommentarer »

 1. Glömde o säga att jag va tvungen att ringa in en bärgnings bil som kom o pummpa upp däcket de kosta 1.200:- + moms det skiter jag pengar har jag gott om men en stor bil fick åka genom hela stan bara för de !!! sen körde jag som fan hela dan i dag o nu ska jag ut o köra skiten ur min stora suv igen slösa soppa nu ska miljön förstöras hahaha era dumma små flickor ! va fan pys bilar som e gammla dom e mkt mkt värre miljö bovar .

  Kommentar av Chrille — september 24, 2007 @ 2:44 e m

 2. Svar till Chrille.
  I stället för att åka omkring med din SUV bara för att djävlas och hämnas, borde du ta några lektioner i svenska. Efter dessa lektioner torde du inse, genom att tillgodogöra dig diverse forskningsresultat, vad du och din SUV ställer till med.
  Jag undrar om det är symptomatiskt för SUV-ägare att inte kunna skriva svenska?
  Benke

  Kommentar av Benke Isaksson — september 24, 2007 @ 5:10 e m

 3. Min kommentar försvann efter en stund från er sida, så jag är tvungen att upprepa mig.
  ————————————————
  Finns det ett förbud mot att parkera stora bilar i innerstan?

  Hej. Jag måste ha missat att man inte får parkera en företagsbil (som går på diesel) i innerstan. När jag skulle använda bilen i morse fanns det ingen luft i bilens däck. Bilen körs vanligtvis på landet över åkrar och på skogsvägar och är en arbetsbil. Och en dieselbil, dock ingen SUV. Jag kände ju dessvärre inte till de särskilda regler som gällde här i innerstan.
  Men berätta gärna vilka bestämmelser som gäller. Upplys mig – ty jag lever tydligen i ett mörker.
  /Mamma A, småbarnsmamma och inte alls rik, tyvärr. (Sorgligt nog nu ännu fattigare.)
  (Det var jag som hade parkerat en stor lerig pickup på en bakgata på söder.)

  Kommentar av Mamma A — september 24, 2007 @ 6:32 e m

 4. forskningsresultat? förväntar ni er att alla människor kör efter dessa resultat, suck… det är ett uppmätt resultat på en viss sträcka, med en låg påfrestning på motorn, visst. men det går alltid att komma under dessa uppgifter, då jag själv kört en SUV mer bränslesnålt än vad uppmätta uppgifter anger. och värt att tillägga, även mer bränslesnålt än många icke-SUVar. det beror ju helt på körstilen. kör jag en bil där det finns mycket i motorn klart det blir roligare att gasa mycket och då blir bränsleförbrukningen högre. hur ofta ger man sig ut i en SUV för att man känner för att dra ett par donuts vid slussen nattetid, nääjuste. lite extremt exempel, men iaf.. och när vi nu är igång, kan inte alla köpa dieselbilar, de är så mycke bättre och har mindre utsläpp. men tro fan att om man blir omkörd av någon, då är det en sketen jävla diesel som kommer i 140 när man ligger på motorvägen, utsläpp javisst! Det är sådan dubbelmoral, ni sitter säkert själv i era små och halvrostiga nissan micra med massa hundhår i och ett halvt avgassystem som släpar i backen och gasar livet ur skiten för att ni inte kommer upp för backen efter skurubron på värmdöleden, FYFAN! och ni tror att ni inte är större bovar i dramat? HELVETE! så jävla kassa människor. åk kommunalt om det är så jävla svårt. ni skulle tänkt till tidigare, när pappa/mamma körde er till fotbollsträningen eller vf ni nu gick på, ni skulle ha vägrat, särskilt om ni inte hade råd med en bränslesnål bil. jävla cirkusmänniskor.

  och till Benke, det är ju trevligt att du pekar ut alla SUV-ägare som dumma eller något, han kanske har dyselexi eller inte är född i sverige, är du rasist på något sätt? eller är du bara lack för att du får ”åka” trampbil till jobbet varje morgon? det är ju en variant det med… men o andra sidan är det skitbra att du väljer ett miljövänligt transportsätt!

  Kommentar av christian — september 24, 2007 @ 7:15 e m

 5. Hej,
  vi hade tänkt sälja vår stadsjeep för en miljöbil. Men tack vare er lilla överaskning kommer jag som en ren protest om er patetiska insats att köpa en till stadsjeep till min fru. Förmodligen en som drar ännu mer bensin än den tidigare. Så vi vill bara grattulera till en lyckad kupp för miljön.

  Kommentar av Erik — september 24, 2007 @ 7:33 e m

 6. Jag var också utsatt inatt så nu får jag väl sälja firmabilen och börja planka på tunnelbanan som ni.

  Ett problem som jag behöver hjälp med är hur jag då betalar de avgifter som kollektivtrafiken innebär för staden? Jag jobbar och tjänar väldigt bra vilket säkert ni också gör men vart betalar ni in de pengar som era bus kostar för samhället?

  Ni verkar ju ha svar på hur man driver fram förändring i samhället så kan vi inte alla tillsammans inskränka vår valfrihet. Förbjud bilar istället för att införa avgifter eller gör som i gamla Östtyskland, alla får köpa en sorts bil. Är det kanske så Sverige blir framgångsrikt eller ska vi låta USA ensamt regera utan starka motkrafter?

  Lycka till i er kamp men den kommer vara helt meningslös och ni kommer ångra er när ni fyller 25. PS. Jag lovar att jorden finns kvar då DS.

  Kommentar av Victor — september 24, 2007 @ 8:09 e m

 7. Hej Benke, har du något tips på ett enda forskningsresultat som man kan lita på..? Som inte är beställt av politiker, oljebolag eller andra intressen…? Det man ständigt ser är diverse teoretiska modeller, ingenting som otvetydigt pekar på antropogena orsaker till klimatförändringar och speciellt ingenting som kan hänföras till privatbilisters koldioxidutsläpp…?

  Har du en säker källa till sådan information är detta ett bra tillfälle att låta andra få ta del av den. Tack.

  Kommentar av SM — september 24, 2007 @ 10:41 e m

 8. Även om 1200 + moms inte sved i hans stora plånbok kan jag garantera att förseningarna incidenten orsakade har retat gallfeber på honom. Vad tog det, en halvtimme?

  Kommentar av Otto — september 25, 2007 @ 12:54 f m

 9. SM
  Missade du FNs stora klimatrapport IPCC anger ju att med 90% sannolikhet är den globala uppvärmningen orsakad av människan.

  Att just SUV är ett mål är ju att dessa bilar tillför CO2 utan motsvarande nytta. tunga bilar med 4wd som körs i stan ger inget extra vrde.

  Du får dessutom inte glömma att oljelobbyn är extremt stark i jämförelse med miljörörelsen.

  Kommentar av Putte — september 25, 2007 @ 11:13 f m

 10. Benke Isaksson:

  Att en människa har problem med stavningen diskvalificerar honom knappast från diskussionen, åtminstone så länge budskapet når fram. Om Crille gör det låter jag vara osagt.

  Att överhuvudtaget klanka ner på formen säger mer om dig själv än du tror. Dels hyser du en uppenbar brist på tilltro för dina egna argument och dels framstår du som en mobbare som njuter av att sparka på andra.

  Det mest komiska är dock din fullkomligt grundlösa generalisering: Jag menar att jag skriver god svenska, äger en Jeep och är bevisligen intelligentare än genomsnittet. Var menar du med din överlägsna svada att jag hör?

  För övrigt förvånas över att indianerna släpper fram påhopp som ditt på Crille i detta forum, i andra fall är man ju väldigt duktiga på att censurera. Men det är klart, det är en SUV-ägare som attackeras och då är det väl inte lika noga hur invektiven hanteras…

  Kommentar av jw — september 25, 2007 @ 3:43 e m

 11. Väldigt bra jobbat! Kan ni inte komma tillbaks i natt igen? Och gärna varje natt framöver. Ska själv försöka smita ut i natt när barnen somnat och pysa så många SUV:ar jag kan komma över i mitt bostadsområde på östra Södermalm.

  Kommentar av Alexander — september 25, 2007 @ 5:44 e m

 12. Putte, jag har läst hela rapporten, inte bara den politiska sammanfattningen som pressen citerar, och där är man inte så tvärsäker på några 90 procent…

  Tjeckiens President var modig nog att ifrågasätta hela IPCC i gårdagens klimatdebatt i FN och föreslår att lika mycket pengar anslås till IPCC för att analysera om motsatsen kan bevisas. Det vore intressant, men det står antagligen för mycket på spel för att politikerna ska våga ta risken att dom är på fel spår…

  Sen kan man ju undra hur du vet att en SUV som står parkerad i stan också körs i stan? Eller menar du att man ska ha en bil i stan och en annan när man kommer utanför? Min terrängbil har jag för övrigt kört endast 325 mil senaste året, men det vet ju inte den som ”pyser”…

  Om du tror att oljelobbyn är så stark, varför är det bara klimathysteriker som hörs i alla media???

  Kommentar av SM — september 25, 2007 @ 6:22 e m

 13. Kul att ungdomen engagerar sig. Men tyvärr är instrumentet alltför trubbigt och träffar alltsom oftast helt fel. Eftersom man bara inriktar sig på stadsjeepar är det tydligt att det endast handlar om avundsjuka. Jag som trodde att jantelagen var ett utdöende fenomen. Så fel jag hade. Ge er på de som inte har råd att skaffa en ny bil istället. De kan gott åka kollektivt. Själv har jag ett välbetalt jobb, hög utbildning och stadsjeep vilket jag är stolt över. Alltid retar det nån jävel.

  Kommentar av Karl — september 25, 2007 @ 6:49 e m

 14. Ja jisses! Ett oerhört prepubertalt sätt att gömma sig bakom statistiska ytterligheter för att få chansen att utföra bus. Ungefär som att klottra på väggar för att det är så synd om hus med endast en färg. Väx upp små barn!

  Och nej. Jag har ingen SUV, men jag lider med dem som får stå ut med era dumheter.

  Kommentar av Ed — september 25, 2007 @ 9:00 e m

 15. Så extremt omoget med alla som reagerar med att säga att de ska släppa ut ännu mer koldioxid för att de fått sina däck luftade. Gör det, må bra. Era bilar kommer bli ännu synligare villebråd, och en dag kommer ni kanske önska att de bara pyste däcken, och inte stack era avskyvärda statusfordon i brand eller skar sönder däcken.

  Vi får se vad som händer. Ni som kör suvar framstår som trötta och likgiltiga människor, de som pyser är människor som bryr sig, som som ser vad som är fel och som på ett eller annat sätt GÖR NÅGOT mot det. Tror ni det kommer sluta? Tror ni färre kommer bry sig om detta? Det tror inte jag. Det här är början.

  Kommentar av Otto — september 25, 2007 @ 11:00 e m

 16. Kära Otto,

  De som ”pyser” är definitivt inga människor som bryr sig, mer än om sin egen image i gänget möjligen. Att ge sig på andras egendom tyder på en stor likgiltighet och brist på respekt för andra människor och samhället vi lever i.

  Du verkar tro att det skulle väcka opinion, men den är i så fall bara negativ eftersom ni inte åstadkommer någonting positivt! SUV:arna kommer bara att öka i antal, oavsett vad du tycker och givetvis blir dom hela tiden modernare och med mindre utsläpp.

  En grupp anonyma ligister kan aldrig få samhällets sympati, så enkelt är det.

  Har inte du själv kört omkring i en gammal Ford Granada…?

  Kommentar av SM — september 26, 2007 @ 11:08 f m

 17. SM

  Du visar ännu en gång stor okunnighet gällande rörelsen och dess medlemmar.
  Att påstå att de skulle vara likgiltiga är ren dumhet.
  Att de uppvisar bristande respekt mot människors egendom (bildäck på stora statusbilar som inte får behålla sin lyftvolym) beror på att de, med all rätt, ifrågasätter deras existensberättigande, av orsaker du borde känna till mycket väl vid det här laget.

  Och snälla, de pyser ju bara däcken? Av din och andra hatares respons att döma hade man kunnat tro att de kört över era fallos-komplement med ångvältar.

  Skoj att se jw här igen, han som använder medelkklass som ett skällsord, är adel och ”bevisligen” är smartare än alla här och som förpestar kommentararsidorna med arrogans men tydligen är en relativt god skribent. Han kommer säkert anmärka på mitt språkbruk i den här kommentaren också.

  Kommentar av Otto — september 26, 2007 @ 11:31 e m

 18. Jag tror vi behöver sammanfatta den här tjatiga diskussionen:

  1) GLÖM MIJÖASPEKTEN: Det här är ingen ”mijörörelse” utan anarkister som hyser agg mot allt och alla som inte tycker som dom. Att peka ut SUVar som skäl för globala uppvärmningen följer samma logik som när Hitler skyllde allt på judarna.

  2) INGA POJKSTRECK: De som startade det här är några väninnor runt 30-strecket. Sen har de säkert lyckats uppvigla en och annan yngre förmåga.

  3) VARFÖR SUV? Ja, det finns säkert lika många argument varför man köpt sig en SUV. Ointressant vilka. Däremot kan bara för sakens skull påpeka att mitt fortplantningsorgan mår utmärkt och har minst normal storlek, oaktat det faktum att min bil kostade 800 000 kr.

  4) ORSAK-VERKAN: Som många givit uttryck för här leder sådana dylika tilltag bara till en boomerangeffekt. Som att släcka eld med fotogen. Sannolikheten att de som drabbas skaffar sig exakt motsatta beteenden i ren protest är mycket större än ”budskapet” når fram.

  5) FORUM: Anarkistiska metoder är demokratins värsta fiende. Det fegt, ocivilserat och för tankarna till terrorism. Indianer – träd fram i ljuset och ta debatten! Själv ger aldrig efter för våld, hot om våld eller utpressning.

  6) BROTTSRUBRICERING: Egenmäktigt förfarande

  Kommentar av zuperdave — september 27, 2007 @ 2:54 e m

 19. Tänkte först vad lattjo va, vilken grej….pysa däck. Ett bra sätt att få folk att rynka på ögonbrynen och inte minst att få igång en debatt, annars så tycker jag att det är lite småfegt att ge sig på någon annans däck, tänk att komma ut till bilen på morgonen med små ungar och allt och så ingen luft i däcken,Jag menar att det måste finnas andra sätt att göra ståhej på och allt med miljö o som har med miljö att göra…asfaltsindianer tycker snarare att ni är småbananer !!

  Kommentar av vickan71 — september 27, 2007 @ 8:44 e m

 20. Detta är en MILJÖBIL! http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=864&a=220232 Så hur kan ni vara så korkade att pysa den????

  Kommentar av Lisa — september 28, 2007 @ 3:59 e m

 21. Till Vickan.

  Jag tror att dessa bananer skulle framstå som enorma vid sidan av tex Christians.

  Kommentar av Etage 13 — september 28, 2007 @ 10:27 e m

 22. Till Lisa:

  Tror du verkligen att dessa kulturvetare, socionomer och yrkesdemonstranter är så pass begåvade att de klarar av att göra denna avvägning? Knappast. De har fullt upp att mäta hur högt taket är i förhållande till marken.

  Kommentar av jw — oktober 4, 2007 @ 2:34 e m

 23. Sorry Otto, jag har inget behov av att anmärka på andras brister vad gäller stavning. Så länge det framgår vad man vill räcker det bra för mig.

  Kul dock att man lyckas röra om i din intorkade demonstranttillvaro. Vill du tro att jag är adlig får du gärna göra det och om du blir upprörd över denna vanföreställning, desto bättre. I aim to tease nämligen…

  Fast jag betackar mig för påhoppen gällande smartness. Vad jag sade var att jag är smartare än genomsnittet i ett sammanhang där någon av dina polare hävdade att alla SUV-ägare är ”dumma i huvet”. Ser du dig och dina gelikar som medelmåttor är det ditt problem.

  Samma sak gäller vad jag sagt om medelklassen. Medelklassungar som springer omkring och leker radikala genom att utföra små pojkstreck och sedan försöker rättfärdiga det medelst stalinistiska resonemang är ju festliga typer, faktiskt på gränsen till pajaser.

  Skäll på du vännen, för ju mer ni blottar er desto mer uppenbart blir ert egentliga syfte med att pysa.

  Kommentar av jw — oktober 4, 2007 @ 2:47 e m

 24. Har införskaffat lämpligt ”verktyg” samt laserkikarsikte. Väntar med spänning på att se ”indianer” på min gata. Ni vet väl att dom fördrevs till reservat. Huruvida ni luftar eller inte min firmabil, drabbar bara er själva. Jag låter andra vara ifred och ha sina åsikter och vill enbart själv vara ifred. Bilen använder jag i mitt arbete för att dra vagnar med vikter på närmare 3 ton. Dessa kan jag tyvärr inte få med i kollektiv resa.

  Kommentar av Peter — november 23, 2007 @ 7:39 e m

 25. Ps kära vänner körde ner min SUV i garaget och körde ut min frus miljöbil på gatan. Detta är ju ändock mitt garage, som jag låtit henne ha. Tyvärr så plockar ni bort flertal negativa kommentarer vilket jag förstår då edra argument tryter. Men vill ni ha krig, då skall ni få detta, och backa inte då. Krig kräver offer.Jag är själv närmare 60 men likvid och jag anser mig vara beredd att bekämpa edra metoder angående demokrati. Ni är avundsjuka,outbildade,inskränkta,självutplånande individer, vilket gud må förlåta. Men jag njuter av mitt liv, medans ni lider, Riktigt skönt om jag själv får säga……………

  Kommentar av Peter — november 24, 2007 @ 12:48 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: