Asfaltsdjungelns Indianer

Ny pysning i Göteborg | september 10, 2007

22 stadsjeepar luftades under kvällen den 9 september i östra Göteborg. Torp, Örgryte och Skår fick besök av en av Göteborgs stammar som pyste däcken på framför allt stadsjeepar av modellen Volvo XC90. Kvar på bilarna lämnades ett brev till stadsjeepsägare. 1–4 däck befriades från luft på varje bil. Inga bilar som bar spår av att ha körts i terräng eller såg ut att användas som arbetsfordon angreps.


Publicerat i Göteborg, Pysningar

20 kommentarer »

 1. Kära Indianer,
  Jag har precis upptäckt att ni pyst ett av mina däck, vilket jag tycker är mycket tråkigt. MIn Toyota RAV 4 3-dörrar drar mindre bensin än en VOLVO V70. Jag håller med er i er sak. Vår miljö är Mycket viktig. Jag arbetar själv med miljöfrågor. Men det är ett enormt DÅLIGT sätt att uttrycke det på. Det ni inte visste om när ni pyste mitt däck är att min stadsjeep är såld. Mina nya Toyota AYGO levereras till mig i slutet på Oktober. Detta är en miljöbil. Jag bryr mig också. Tyvärr är mitt arbete 33 mil från Gbg och är därför beroende av bil. Köper därför en bil som är miljövänligare. Försök i framtiden att uttrycka er vilja att hjälpa vår planet på ett vänligare sätt. Ni öppnar inte människors ögon för miljön på detta sätt. Ni gör dem bara arga på ER. Skapa debatt på ett annat sätt. MVH Stina

  Kommentar av Kristina — september 11, 2007 @ 12:14 f m

 2. Skaffa er ett jobb!

  Kommentar av Anders — september 11, 2007 @ 5:47 f m

 3. Kära Indianer,
  Alla fattar vi poängen men ge fan i en persons egendom. Äger ej själv ingen statsjeep men är ägare till ett par gamla vrak av olika modeller som släpper ut mer än xc90 V8 och T6. Det finns ungefär 325000 liknande bilar runt om i sverige och dessa bör tasbort från vägarna. Vad som jag tycker att ni gör fel i ert agerande är att ge er på personers egendom iställlet för att bara informera. Detta är ej civil olydnad utan … ett jävla sätt att agera (enligt er själva) ”miljöaktivister”. Sammla in pengar och starta parallellforskning för transporter gör något kreaktivt…FAN vad fel ni är på det…

  Kommentar av Fredrik — september 11, 2007 @ 8:45 f m

 4. Om personers egendom förstör för andra så finns det ingen anledning att ”ge fan i den egendomen”.

  Kommentar av tilligirl — september 11, 2007 @ 11:45 f m

 5. ”Om personers egendom förstör för andra så finns det ingen anledning att “ge fan i den egendomen”.”

  Vilken slutsats, påminner om vad som hände idag för sex år sedan…

  Kommentar av SM — september 11, 2007 @ 12:21 e m

 6. Jävla snack om ”egendom”.

  Göteborgs stadsluft är även den en egendom. Dock en ”allmänning”. Allmäna egendomar är inte till för att förpestas av de privata egendomarna. Det är då upp till just allmänheten att försvara sina allmäningar, så har det alltid varit.

  Luften är samtidigt en global allmänning. Lösningen på luftens globala ”allmäningstragedi” är inte att jetset-höjdarna sitter och håller krismöten i åratal eller åker jorden runt och sprider skrämselpropadanda.

  Lösningarna på allmäningens tragedi kommer underifrån – så har det alltid varit och så skall det förbli!

  Så länge folket sitter och hoppas på att ”miljöexperternas” flygresande mellan FN-kvarteren runtom i världen skall rädda världen sitter innerstadsborgarna tryggt i sina jeepar. Den vägen kommer ingen förändring!

  Stadsjeeparna finns inte för att riksdagen är tam i sina åtgärder mot bilismen. Stadsjeeparna rullar bara så länge alla vi andra tillåter det! Det är först när motståndet underifrån organiserar sig som nickedockorna i riksdagshuset skärper lagstiftningen!

  Må innerstadsborgarna pysa – eller upptäcka cykeln!

  Kommentar av Linus — september 11, 2007 @ 12:52 e m

 7. ”Om personers egendom förstör för andra så finns det ingen anledning att “ge fan i den egendomen”.”

  Hmmm, och vad gör man då med husägare som har oljepannor? De förstör ju liksom för andra. Jämnar husen med marken, eller?

  Ni blir nog vuxna en dag!

  Kommentar av Väx upp! — september 11, 2007 @ 1:32 e m

 8. ”Väx upp!”, man kan byta ut en oljepanna mot annan form av värmekälla. Kostnaden för det är dessutom bra mycket mindre än en ny stadsjeep. Om man ändå köper ett hus med just oljepanna, kanske man samtidigt kan passa på att köpa ny miljövänligare panna också? Eller så köper man inte ett hus med oljepanna. Man har liksom val här i livet, en oljepanna är inget du föds med och måste dö med (eller?). Precis som man har ett val av när man köper en bil.

  Kommentar av EP — september 11, 2007 @ 1:46 e m

 9. Snyggt att ge sig på Jeepar med Hybridmotor (Lexus), djäkla tomtar.

  Sedan uppmanar ni till att åka kollektiv, Visst, om det var ett rimligt alternativ så gärna för mig.

  1. Vänta på bussen och åka till dagis för att lämna dottern.
  2. Vänta på bussen för att åka från dagis till centrum för byte.
  3. Vänta på spårvagn för byte.
  4. Vänta på bussen för byte från spårvagn.
  5. FRAMME!!! Tjoho, tog ju endast 100min (i bästa fall) att ta sig 2mil kollektivt, sedan skall man ju hämta på hemvägen också…

  Kollektivt? Tror inte det.

  Kommentar av Freddan — september 11, 2007 @ 2:08 e m

 10. Kära Indianer,

  Först det positiva. Jag glädjs över att det finns människor som hittar kreativa sätt att bilda opinion. Jag glädjs också över att någon försöker lägga tid och kraft på att minska koldioxidutsläpp.

  Men. För att aktioner ska fungera måste man se till att ha ordentligt på fötterna för att i efterhand kunna legitimer och argumentera för sina handlingar.

  Jag förstår att det är enkelt att ge sig på SUV:ar, men snälla ni – så enkel är inte verkligheten.

  Det finns uppenbarligen SUV:ar som är mer miljövänliga än andra nya bilar. Det är med trubbiga instrument ni försöker påverka.

  Att ni visar att ni inte har koll på vad ni försöker bekämpa gör bara att ni tappar trovärdighet, och i längden, är jag rädd, kastar grus i maskineriet för andra miljöaktivister.

  Det finns dessutom människor som har ett faktiskt behov av att ha ”stor bil med fyrhjulsdrift”, vilket ju faktiskt är det det handlar om.

  Något dystra hälsningar med hopp om mer välriktad kreativitet

  S

  Kommentar av steve — september 11, 2007 @ 7:09 e m

 11. Detta var nog ett av de dummaste jag någonsin har hört. Om ni verkligen bryr er om miljön, är inte det är det rätta sättet.

  Hur mycket bättre tror ni mijön blir om alla SUV-ar kör med halvfyllda däck? -svar: mer utsläpp. Eller att ni luftar dieslar istället för då t.ex. bensindrivna 5 litrar? Känns som att ni inte har koll på något alls, utan bara vill skapa rubriker och inte alls bryr er om miljön?

  Jag såg t.ex. en XC90 D5-a hade fått alla 4 hjulen luftade, och antar att det är ni som bär ansvaret för det. MENINGSLÖST!

  Som föregående talare sa, VÄX UPP!

  Kommentar av Snälla nån? — september 11, 2007 @ 9:01 e m

 12. Istället för att lufta däcken kan ni väl se till att de har rätt däcktryck?

  Mer luft i däcken (Rätt Däcktryck) = Mindre friktion till marken = Mindre utsläpp

  Kommentar av Jaru — september 11, 2007 @ 9:04 e m

 13. Väx upp, och alla ni andra glada människor:
  Kategori: ”Jag är inte bitter”?

  Kommentar av Isbrytaren — september 12, 2007 @ 9:44 f m

 14. EP

  Kamma håret och återgå till läxorna, så blir det säkert något bra av dig också med tiden.

  Är det inte en självklarhet att ALLT världsligt och globalt är resultat av val som görs, eller?

  PS! Tack för tipset att jag inte måste dö med oljepanna, för det är ju något jag har grunnar på länge. Diskussion på hög nivå 🙂

  Som sagt, väx upp!

  Kategori: Jag är vuxen.

  Kommentar av Väx upp! — september 12, 2007 @ 5:43 e m

 15. Hmm att förstöra andras egendom är förbjudet, hmm funderar på om era föräldrar inte lärde er skillnaden mellan rätt och fel?? SKAFFA ER ETT JOBB!!!!!!

  Kommentar av Maria — september 12, 2007 @ 9:05 e m

 16. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=882&a=220232 LÄS DETTA!!!

  Kommentar av greta — september 19, 2007 @ 12:42 f m

 17. Måste bara säga att det här är fan den bästa aktionen jag sett på länge!
  Har läst en massa olika negativa kommentarer mot indianerna. De flesta är ju bara ointelligenta människor som är sura för att de är drabbade av att det är för hög koldioxidhalt i luften.
  De andra kommentarerna då, ”Den och den bilen släpper ut mindre än de ni pyser”. Gretas kommentar här t.ex. Greta, tänk dig hur mycket den bilen skulle dra om den vägde 0,5 ton istället för 2,5 ton. Fakta: Stora bilar är sämre för miljön än mindre, alltid!
  Statsbilsägare pressar bilindustrin till att hålla bilarnas liter/mil på ungefär samma nivå medans prestandan och storleken ökar. Att pysa verkar dem att gå åt andra hållet.
  Den som väljer att köpa en ny bil och köper en stor bil, eller den som ens köper en bil utan att ens överväga andra alternativ förtjänar att möta motstånd.

  Alla som kan något om miljö förstår att vi måste ändra våra livstilar, så sluta klaga på att ni måste vänta på bussar och liknande. Ändra er livstil!
  Sen de som hänvisar till att man inte skall bryta mot lagen. Förstå att lagar är skapade av människan och det är inte vår planet.

  Jag är uppvuxen, har ett jobb och pluggar.
  Nu ska jag även pysa bilar.
  Så nu behöver ni inte koppla dem som pyser bilar med outbildade snorungar som inte har något att göra än att gå på a-kassa.

  Ni som inte förstår varför folk pyser era bilar, byt bil eller transportera er på annat sätt. Lämna tänkandet till andra, folk pyser inte bilar för egen vinning. Ni däremot, kör bil för egen vinning.

  Kommentar av Akademikern — september 20, 2007 @ 11:38 e m

 18. Hej Akademikern, du snackar i alla fall som du har förstånd till. Lycka till med studierna, kanske kommer du att skratta åt ditt inlägg här om några år….

  Kommentar av SM — september 25, 2007 @ 10:14 e m

 19. Hej indianer! Har nu blivit myspyst twice!
  Tips; jag köpte batteridriven kompressorpump på claes olsson 80 spänn. Nackdel, bilen måste gå på tomgång ca 10 minuter för strömmens skull, orkar inte få upp rätt tryck får stanna på macken för sista kilot omväg ca 2 km- 20 minuter
  totalt ca 30 minuter försening samt en del extra utsläpp! PM

  Kommentar av Peter Malmberg — september 28, 2007 @ 12:25 e m

 20. Oftast kräver väl en pyst SUV att det kommer en ÄNNU STÖRRE BIL med luftkompressor ?!?!?!

  SUV:en kör redan nästa dag, men en utryckning med en lastbil/van är resultatet av pysen.

  Ha ha. Visst är det ironiskt.

  Pysare skall inte nämna ordet ”globalt” i sina uttalanden. Har man inte varit i ett u-land så skall man inte klaga på svensk luft.

  Skall vi få bättre luft globalt, så skall pysarna åka till fattiga länder och börja pysa där.

  Kommentar av Olle — oktober 2, 2007 @ 6:29 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: