Asfaltsdjungelns Indianer

Pyssssch låter Söder | augusti 2, 2007

Efter Östermalm och Vasastan var det i natt dags för Södermalm. Pysningar från stadsjeepsdäck har ekat mellan Söders höjder och ett brev har lämnats kvar på vindrutan.
Det var en fin kväll. Nu är den ännu finare.

Du ägare till ett bensinslukande monster, läs detta Svar på tal innan du kommer med smarta motiveringar till varför du ska få snabba på uppvärmningen mer än andra.


Publicerat i Pysningar, Stockholm

28 kommentarer »

 1. applåder från malmö! jag måste säga att jag beundrar ert ansvarstagande för allas vår miljö, er företagsamhet, och er enastående produktivitet! bra jobbat!

  Kommentar av fredrick — augusti 2, 2007 @ 2:38 f m

 2. Inspirerande, och bra jobbat! Nu är det bara att hoppas på att fler tar efter och gör något åt saken där de själva bor. Tänk vad fantastiskt om den här typen av harmlösa men ändå effektiva aktivism spred sig över hela landet. Nästa gång vill jag se det ske i Malmö, Göteborg, Umeå etc.

  /Jennie (en blivande indian)

  Kommentar av Jennie — augusti 2, 2007 @ 2:29 e m

 3. Guuuuuuuuuuuuuuuuuud så töntigt!!!!

  Kommentar av NIZZE — augusti 2, 2007 @ 6:20 e m

 4. Ja, det är ju väldigt tjusigt att riskera sin egen framtid för att rädda värdet på några lågt belägna sjötomter…

  Kommentar av SM — augusti 2, 2007 @ 7:32 e m

 5. Även här använder sig kritikerna inte av några sakargument eller motargument, utan kommenterar snarare hur töntigt det är.

  det märks tydligt att asfaldsdjungelsindianerna är de med argumenten på sin sida!!!

  härligt!

  Kommentar av tilligirl — augusti 2, 2007 @ 10:26 e m

 6. Men herregud… Ytterliggare en massa sittkissare som smyger omkring och låtsas som om de är riktiga skurkar!!

  Ni är beklämmande, riktigt löjliga! – Faktiskt!

  Kan ni inte bara insé att ni är ett folk inspirerat av trasiga meskalin-trippar?

  Att odla 7 kaktusar inte betyder att ni är värda att finnas med oss andra människor???

  Glöm allt ZEN-skit, ni är bara skummet på kaffet! Ha en riktigt bra – det har ni, och kommer ni aldrig ha, – dag!

  Kommentar av Lucius — augusti 2, 2007 @ 10:26 e m

 7. ”rädda värdet på några lågt belägna sjötomter”?

  30 miljoner Bangladeshare som får fly sina hem när havsnivåerna ökar på grund av global uppvärmning föranledd av utsläpp?

  Jaja. Du har dina perspektiv.

  Kommentar av Name — augusti 3, 2007 @ 12:08 f m

 8. Tilligirl vill ha sakargument? Om vi då säger att all världens bilar motsvarar ett 100 meter långt snöre. Då motsvarar den svenska bilparken 50 centimeter. De svenska SUV:arna motsvarar ungefär 2,5 mm och släpper ni ur luften på drygt 200 av dom så motsvarar det 0,02 mm. Sen finns det ett snöre till som är 500 meter långt som motsvarar svenskens totala C02-utsläpp på sex ton per år, att jämföras med EU-genomsnittet på nio ton och USA:s 20 ton per person. Hur stor del av svenskens utsläpp är jämfört med naturliga utsläpp vet jag inte men det blir ganska långa snören sammanlagt där 0.02 mm knappast knappast är värt besväret, inte ens om ni skulle lyckas trolla bort alla sveriges SUV:ar från vägarna.

  När man bildligt talar om snören som är kilometerlånga så kan det inte vara de sista två millimetrarna som får världen att gå under.

  Jag skulle tro att bara den energi som torktumlarna i svenska hem förbrukar är mångdubbelt större än alla SUV:ar tillsammans. Så häng tvätten på tork och sov gott!

  Kommentar av SM — augusti 3, 2007 @ 1:01 f m

 9. SM, det är inte sakargument. Det är bara ”Vi är inte så dåliga som de där” argument. Och torktumlarna? Vad?!

  Kommentar av PinkPetals International — augusti 3, 2007 @ 11:29 f m

 10. I am curious what your levels of petrol consumption is. Are you also attacking ”veteran bilar”? they have no catalytic converters and consume more petrol than most modern cars.

  Personally, I use my bicycle for transport, but I am always saddened by naive, misguided vandalism in the name of ”good.”

  Educate yourselves. Stop vandalizing and attacking people who have done nothing against you.

  Kommentar av Elizabeth Dacey-Fondelius — augusti 3, 2007 @ 2:13 e m

 11. Hmm, jag tycker resonemanget har vissa brister.

  Ta t.ex en Honda CR-V som ni har med på listan över SUVar, den släpper ut 195g CO2/km. T.ex en BMW 335i släpper ut 228 g CO2/km och den finns inte med på listan för det är ingen stadsjeep.

  Uppdelningen i stadsjeep/inte-stadsjeep är arbiträr. Istället borde ni direkt efter utsläpp! Detta är inte speciellt svårt, alla biltillverkare tillhandahåller värden. Det är bara att bestämma sig för ett visst gränsvärde och lufta alla bilar som överskrider det!

  Kommentar av ttfh — augusti 3, 2007 @ 2:20 e m

 12. Torktumlare ja, fattar du inte den analogin så verkar det inte som att det är energiförbrukningen hos stora bilar ni vill åt?

  Hela frågan om global uppvärmning (den del vi kan påverka) handlar om människans energiförbrukning och hur man ska minska andelenl som skapar obalans i framförallt koldioxidhalten i vår atmosfär.

  Det handlar bland annat om industri, uppvärmning, elproduktion och hur stora andelar som kan utvinnas från förnyelsebara källor.

  Olika länder har olika källor för elproduktion, men genom det nätverk som finns är vi helt beroende av kol- och oljedrivna kraftverk om vi ska fortsätta med dagens elkonsumtion.

  Därför är det minst lika viktigt att var och en tittar på sin egen konsumtion, och just torktumlare är en typisk lyxkonsumtion av energi i mängder. Man kan i och för sig säga detsamma om strykjärn, brödrostar och hårtorkar också, men dom står inte och går i timmar.

  Sanningen om asfaltdjungelns indianer är också en analogi, ni är ute och cyklar….

  Kommentar av SM — augusti 3, 2007 @ 9:35 e m

 13. Bra initiativ! Folk måste börja förstå att våran planet är just EN planet, inte olika kontinenter och länder som inte har med varann att göra. Jordens atmosfär är väldigt tunn och förmodligen bland det känsligaste för påverkan (jämför med planeterna Venus och Mars vars västhuseffekt skenat iväg totalt respektive saknas fullständigt, båda fruktansvärt obeboeliga för vad vi kallar liv).
  Dessutom är dessa bilar knappast lämpliga för körning i stadstrafik, tänk på resterande av befolkningen som inte sitter bakom minst 1 ton stål. Hur klarar alla dom sig igenom vardagen?

  Kommentar av Frans — augusti 4, 2007 @ 12:27 f m

 14. bra med engagerade människor, förändring är ett absolut måste för vår framtid.

  men att sabotage skulle vara någon form av lösning, och faktiskt bidra till någon som helst förändring, är nog rätt naivt att tro.

  jag stödjer helt klart era resonemang men inte era metoder. flytta från storstaden; starta ett nytt liv – hitta en oas – på landsbyggden istället. det skulle hjälpa ”kampen” avsevärt mmycket mer.

  Kommentar av durito — augusti 4, 2007 @ 9:47 f m

 15. Hej.

  När jag läste om hela aktionerna mot stadsjeeparna tyckte jag att det var bra med tanke på hur mycket soppa dem dra, men sen slog mig tanken, ska man köra miljöbilarna?
  Dem går ju fan på mat när mer än halva jordklotet svälter ihjäl, ska jag stödja det istället?

  Jag tror vi är ute efter att ta bort patentlagen, för det finns bilar som går på lufttryck om man nu känner för att ha en bil över huvudtaget.

  Om man ska ta upp frågan om klimatförändringarna så kanske man inte ska tro på all propaganda (och alla tänker, nää vi tror inte på makten) så glömmer vi lätt bort att TT och Reuters står för 90% av vad folk får veta, och det är en väldigt liten grupp människor.
  Så vad folk vet beror endas på hur pålitlig man anser att den här lilla gruppen människor är.

  Jag har fått veta, jag vet ändå inte om det är sant eller inte men jag har valt att tro det för att det låter rimligt för mig, att jorden har ett energifält som vi påverkar med våra elektroniska prylar och det stör jordens rörelser. Det finns många energiepunkter över hela planeten, många kulterer byggde monument på dem t.ex egyptierna och indianerna byggde sina pyramider på dem.

  Som kanske många vet så har jorden några graders lutning, förändringar på lutingen skulle medföra stora förändringar på

  Kommentar av Bob — augusti 4, 2007 @ 4:16 e m

 16. Här på söder är ni alltid välkomna 😀 tack indianerna!!!

  Kommentar av Henrik — augusti 9, 2007 @ 11:47 e m

 17. Hedervärt att ni engagerar er för miljön!

  Det ni gör är dock mycket farligt eftersom det är en så godtycklig handling att pysa däcken ur stadsjeepar. Det som behövs är ett generellt kostnadspåslag för att släppa ut CO2 var och hur det än sker.

  Exempelvis är det oerhört CO2-belastande att duscha varmt, länge och ofta (hoppas att ingen av er duschar oftare än var tredje dag!). Att äta 1 kg kött motsvarar flera timmars bilkörning (ja, t o m i en stadsjeep). Betänk hur mkt koldioxid en sällskapshund/katt producerar under en livstid genom att äta kött! Ska vi ge oss på alla hundägare?

  Nej, det enda rätta är att slåss för globala åtgärder (typ Kyoto) gällande kostnader som slår lika för alla typer av utsläpp! Det har dessutom positiva fördelningseffekter från de industrialiserade världen till u-länderna.

  Kommentar av Lars — augusti 13, 2007 @ 11:22 f m

 18. Men suck…….
  Bara ren avundsjuka för att vissa vill och har
  råd att ha dyra bilar.
  Sånt här höll man ju på med i sandlådan på dagis
  när någon hade större hink än en annan…..

  Väx upp och skaffa er ett jobb. Gör något som
  verkligen hjälper för att rädda miljön, sånt här
  skapar bara mer hat i världen.

  Kommentar av John — augusti 13, 2007 @ 4:11 e m

 19. Herre gud vad sjukt… Jag hoppas att alla ni som gör detta är seriösa o inte heller äter nötkött då utsläppen från en 90g hamburgare motsvarar att köra 30 mil med en standard bil(då man ser till metangas och koldioxidutsläppen). Jag drar mitt strå till stacken genom att inte äta nötkött, också köper jag miljödäck till min statsjeep.

  Kommentar av bb — augusti 13, 2007 @ 5:19 e m

 20. Hmmm Bob, du måste ha en skev verklighetsuppfattning om du tror att halva jorden svälter…

  Etanol är förnyelsebar energi, bensin inte. Alltså är Etanol bättre. Visst vore det bäst om vi minskade vår totala energikonsumtion, men hur sannolikt är det?

  I övrigt ett kul initiativ, bra att något görs mot stadsjeeparna. I innerstan fyller de iallafall ingen funktion.

  Kommentar av Etanol=Bra — augusti 13, 2007 @ 8:18 e m

 21. hallå. ville bara säga ”fuck yeah” från hbg. inspirerande som har sagt av tidigare kommentarer. skicka mejl. carlquist_1@hotmail.com om ni vill sprida ut er i andra län osv.

  Kommentar av Green machine — augusti 14, 2007 @ 6:52 f m

 22. Hmm Etanol=Bra, hur är det med din egen verklighetsuppfattning?

  Även om vi använde samtliga odlingsbara arealer på jorden för etanolframställning, skulle produkten inte på långa vägar räcka till. Etanol är en fullkomligt värdelös energikälla i ett globalt perspektiv. Det finns endast en fördel i jämförelsen med fossila bränslen och det är att koldioxiden är ”förnyelsebar”. I alla andra jämförelser med oljan blir det oavgjort eller brakförlust för etanolen. Att för övrigt använda etanol i stadstrafik där större delen av resorna görs med kalla motorer är en miljöbomb våra gröna khmerer inte gärna talar högt om, oklart varför.

  Att etanolen ens är ett alternativ idag beror främst på att några oinsatta galningar på Kindwalls Bil på 90-talet insåg att det fanns en marknadspotential i detta segment. Efter det har snöbollen bara rullat på utan att en jävel stannat upp för att tänka efter. Sad but true.

  Allt är inte svart eller vitt, något varje vuxen person förhoppningsvis inser.

  Problemet är istället själva otto-motorn, som kräver förbränning för sin framdrivningsprocess. Kommer vi på ett vettigt alternativ till denna är problemet löst. Med vettiga alternativ menar jag inte renodlade elbilar eftersom denna el måste produceras någonstans.

  Istället MÅSTE hela världens krut läggas på att tämja vätgasen. Gör vi det har vi en outsinlig REN, ABSOLUT REN energikälla. Men det kan inga tomma bildäck i Stockholm råda bot på…

  Kommentar av JW — augusti 14, 2007 @ 1:10 e m

 23. Keep up the good work! Tack för steg för steg guiden, nu ska jag också vara med och pysa jeepar här i Malmö:) Ni gör ett jättebra jobb, fortsätt!

  Uppror!

  Kommentar av Diogo — augusti 23, 2007 @ 9:16 e m

 24. Ja du, Diogo, det är ju så förbannat avancerat att släppa ut luften ur ett bildäck. Verkligen tur att den finns en manual för det här.

  Men vad är det egentligen du gör uppror mot?

  Kommentar av jw — augusti 26, 2007 @ 1:30 f m

 25. Ett intressant sätt att uppmärksamma stora slukande jeepar. Jag har varit ytterst förvånad att främst unga barnfamiljer ( 30-årsåldern) köper dessa bilar. De tycks inte alls vara intresserade av miljön. På min gata finns det flera. De stensätter även sina trädgårdar, tar bort äppelträd mm. och placerar någon blomma i en kruka.Deras barn kan knpppt känna något gräs och får springa på stenar. Så absurbt trend och verkligen sorgligt att de bryr så lite om miljön.
  Just go on….

  Kommentar av gun — september 9, 2007 @ 11:17 e m

 26. hej hej,,härligt att veta vilka som är ansvariga för urluftningen av bildäck,,och jag kommer naturligtvis oxå att vända mej till er om det visar sej att ngt av mina hjul är tömda efter en natts jobb,har ni tänkt på att det ofta finns en anledning till varför folk har stora bilar,oftast är det pga jobbet sen kan det kanske bero på en stor familj,,ni tycker säkert att det är bättre att dom har 2 mindre standard bilar för resor istället för en större som stycker i era ögon,typ 2 st 940 som vardera drar c,a 1 liter milen och ofta mer.istället för en lite större som kanske på sin höjd tar 1,4 milen vid normal körning och får in hela familjen..ps,,många av dessa kärror ni vandaliserar går på diesel och är så specielt törstiga.

  Kommentar av kjell , — september 13, 2007 @ 7:40 e m

 27. Vad är det för fel på er? Jag arbetar för Banverket och har en Nissan King Cab som jag behvöer för att ta mig fram till de banor (spår) jag ska underhålla. Jag har jour vid trafikstörnignar som berör på nedfallna saker på banan eller trasiga ledningar.

  Varför pyste ni min bil? Vad är det för fel på er? På instrumentbrädan ligger en tydlig skylt där det står att jag kör för Banverket. Bilen har en enorm arbetsplattform på taket(takräcke) som borde få er att se att det inte är en SUV utan att det istälelt är en arbetsbil. Den är dessutom sliten och skitig. Varför?

  Eftersom det blev sprickor i däcken vid er pysning så fick de bytas. Sammanlagda kostnader på cirka 10-tusen. Ni har alltså bara sett till att staten fåt ännu större kostnader för kollektivtrafiken. Jag missade en hel förmiddags jobb och tappade inkomst. Det har inte jag råd med! Ge f-n i vanliga arbetares fordon!

  Vad händer om jag har jour och inte kan komma ut och få igång påendeltåget som stannat för att andra ligister med andra politiska nål har lagt ut brunnslock på banan eller en kontaktledning har trillat ner? Tänk på det nästa gång ni själva sitter på ett försenat tåg på grund av sabotage.

  Kommentar av JOppe — november 13, 2007 @ 1:39 e m

 28. Jag kör normalt en liten bil, men i mitt arbete (egen verksamhet) har jag en suv för att transportera dessa båtar från vattnet-till min verkstad mm. Med min vanliga bil får jag dessvärre inte dra som nu upp emot 3 ton. Kan ni ge mig en förklaring hur jag skall transportera båtar med dessa vikter. Nu har jag köpt en bensindriven pump för säkerhts skull (tvåtakt). Så om ni pyser mina däck nu, är jag tyvärr tvungen att starta mitt tvåtaktsaggregat och fylla mina däck. Och jag kan tillägga att den förorenar ännu mer. Jag har full förståelse om vissa ogillar dessa suvar men om jag behöver detta i mitt arbete, vad skall jag då gör ? Någon som kan svara.

  Kommentar av Janne — november 23, 2007 @ 7:11 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: